Ελλάδα

Ραγδαία εξάπλωση του HIV – Νέα κρούσματα από την "ξεχασμένη" σύφιλη

Σαράντα εκατομμύρια κρούσματα με τον ιό HIV είναι καταγεγραμμένα παγκοσμίως, με την εξάπλωση να είναι ραγδαία και στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα νέα κρούσματα αγγίζουν τα 700, σε ετήσια βάση.

Ο  Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή για τον ιό που προκαλεί το AIDS, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε γύρω από τις αντιρετροϊκές αγωγές με βάση τις οποίες μετατρέπεται σε χρόνιο νόσημα, το οποίο όπως είπε αντιμετωπίζεται.

Τα αίτια και οι τρόποι διαχείρισης της άρσης του στίγματος που κουβαλούν τα λοιμώδη νοσήματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκεί σπουδαίες προσωπικότητες του ιατρικού κόσμου και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας αναφέρθηκαν στις παλαιές και σύγχρονες μάστιγες, όπως η Σύφιλη.

Η Μαριάννα Καραμάνου περιέγραψε την επιστροφή του ξεχασμένου νοσήματος αλλά και στα κρούσματα σε Ευρώπη και Αφρική. Στη χώρα μας, εξακολουθούν να καταγράφονται ελάχιστα περιστατικά.

Μια διαφορετική διάσταση για την Σύφιλη και πως αυτή επηρέασε Έλληνες και ξένους ποιητές, ξεδίπλωσε ο Σπύρος Χαλικιάς.

Στο αθέατο έγκλημα της διακίνησης και εμπορίας γυναικών και παιδιών, σκλαβοπάζαρα που ολοένα και αυξάνονται στις σύγχρονες κοινωνίες, αναφέρθηκε η Ελισάβετ Κοντογιώργη.

Σχόλια