default-image

Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις - Τι εκτιμούν οι φροντιστές

Ελλάδα
Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις - Τι εκτιμούν οι φροντιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξομειώσεις στο 1ο, πτώση στο 2ο και 3ο, μικρή άνοδος στο 4ο πεδίο εκτιμούν οι φροντιστές

Οι βαθμολογίες των υποψήφιων φοιτητών γνωστοποιήθηκαν. Πλέον, ο κάθε μαθητής και μαθήτρια γνωρίζει τον βαθμό που έλαβε στις πανελλαδικές εξετάσεις και πλέον o καθένας είναι σε θέση να βάλει τις σχολές προτίμησής του στο μηχανογραφικό δελτίο.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έσπευσε να ανακοινώσει εκ νέου την επικείμενη αλλαγή του εξεταστικού συστήματος αμέσως μετά τις πανελλαδικές, ενώ οι εξετάσεις εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια φαίνεται ότι οδηγούν σε δύο κατευθύνσεις: πτώση των βάσεων στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών και στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας, και σταθερότητα στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο την τάση της Κεντρικής Επιτροπής των εξετάσεων φέτος για εξορθολογισμό των θεμάτων που εξετάστηκαν, το μάθημα που φαίνεται να δυσκόλεψε τους υποψηφίους ήταν εκείνο της Νεοελληνικής Γλώσσας. Αυτό αποτυπώθηκε σε όλες τις κλίμακες από το 13 και πάνω.

Τα Αρχαία Ελληνικά έδωσαν καλύτερες βαθμολογίες, οπότε έχουμε αύξηση των αριστούχων στο μάθημα αυτό φέτος σε σχέση με πέρυσι, οπότε πάνω από 17 έγραψαν 2.016 άτομα, ενώ φέτος 2.949.

Η Ιστορία επίσης δυσκόλεψε τους υποψηφίους και ενώ πέρυσι 3.737 άτομα είχαν γράψει πάνω από 18, φέτος στην κατηγορία των αριστούχων βρέθηκαν 2.524 άτομα.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον διευθυντή του φροντιστηρίου “Θεμέλιο” κ. Γιώργο Μακράκη, ο οποίος μας έδωσε την εκτίμησή του γύρω από το πώς θα κινηθούν οι βάσεις φέτος.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, παρατηρούνται καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Αρχαία και χειρότερες στην Ιστορία, με αποτέλεσμα το τοπίο να μοιάζει συννεφιασμένο ως προς το εάν σημειωθεί ανοδική ή πτωτική τάση.

Ο κ. Μακράκης σχολίασε: «Τα Αρχαία Ελληνικά ήταν το πρώτο μάθημα βαρύτητας και ενδεχομένως η τάση να είναι προς τα πάνω. Το 1ο επιστημονικό πεδίο έχει την πιο θολή εικόνα. Θα υπάρξουν αυξομειώσεις, αλλά στις υψηλές βαθμολογικά σχολές, όπως Νομική, τα μόρια θα είναι προς τα πάνω».

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, «η αποτυχία στα Μαθηματικά και πέρυσι και φέτος είναι παρόμοια. Φέτος, η Φυσική συγκέντρωσε τις πιο χαμηλές βαθμολογίες και ενδεχομένως έχουμε πτώση. Σε κάποιες περιφερειακές σχολές η βαθμολογία ίσως να είναι λίγο μεγαλύτερη από τις κεντρικές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακράκης.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η πτώση των βάσεων θεωρείται δεδομένη, με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας να πέφτουν εξαιτίας των χαμηλών βαθμολογιών που συγκέντρωσαν οι μαθητές στη Φυσική και στη Βιολογία. Πτώση αλλά όχι τόσο μεγάλη θα παρουσιάσουν και οι Σχολές Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής.

«Οι βαθμολογίες στα μαθήματα της Φυσικής και της Βιολογίας είναι χειρότερες από πέρυσι. Οι Ιατρικές Σχολές θα πέσουν. Ο αριθμός των φοιτητών της Ιατρικής που έγραψε πάνω από 19.000 μόρια είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό θα συμπαρασύρει την Ιατρική Αθηνών, που πέρυσι είχε βάση 19.143 και πλέον θα κατέβει κάτω από 19.000 μόρια. Οι Ιατρικές μπορεί να κατέβουν έως και 200 μόρια και κατ’ επέκταση οι Σχολές Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής, ίσως όμως λίγο λιγότερο», είπε ο κ. Μακράκης.

Για το 4ο επιστημονικό πεδίο, ο κ. Μακράκης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η αποτυχία στα Μαθηματικά ήταν ίδια με την περυσινή. Το 85% ήταν κάτω από τη βάση, αλλά είχαν πέσει πέρυσι πάρα πολύ τα μόρια στο πεδίο αυτό. Φέτος, έγραψαν στο μάθημα της Οικονομίας πολύ πιο πάνω από πέρυσι. Εκεί θα υπάρχει άνοδος, γιατί η Οικονομία είναι το δεύτερο σε βαρύτητα μάθημα».

Ο κ. Μακράκης αναφέρθηκε και στις Παιδαγωγικές Σχολές, που φέτος δε συνιστούν αυτόνομο επιστημονικό πεδίο, αλλά πλέον ο καθένας μαθητής, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, μπορεί να τις δηλώσει. Ο κ. Μακράκης μίλησε για ραγδαία άνοδο της τάξης των 2.000 και 3.000 μορίων.

ΕΩΣ ΚΑΙ 3.000 ΜΟΡΙΑ

Τεράστια άνοδος στα Παιδαγωγικά

«Τα Παιδαγωγικά μπορεί να ανέβουν και 2.000 και 3.000 μόρια πάνω εξαιτίας του γεγονότος πως δεν απαιτεί άλλο μάθημα για να το δηλώσουν. Τα Παιδαγωγικά θα ανέβουν, γιατί πλέον δηλώνονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μακράκης μίλησε για την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι μαθητές στο μηχανογραφικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά να κυνηγήσουν να περάσουν στη σχολή επιλογής τους. Να προσέξουν στο μηχανογραφικό, γιατί εκεί πέρα δηλώνουν σειρά προτίμησης. Το μηχανογραφικό θέλει προσοχή. Να περάσουν σε μια σχολή που πραγματικά θέλουν να παρακολουθήσουν και όχι “έχω 17.000 μόρια και θα επιλέξω μια σχολή που είχε πέρυσι τόσα μόρια”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News