Αλλαγές στον εκλογικό χάρη με φόντο τον «Κλεισθένη»

Ελλάδα
Αλλαγές στον εκλογικό χάρη με φόντο τον «Κλεισθένη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπό την ονομασία “Κλεισθένης Ι”, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή.

Με τροπολογίες που κατατέθηκαν συνοδευτικά χθες από το ΥΠ.ΕΣ., πέρα από την καθιέρωση νέου εκλογικού συστήματος, συγκεκριμένα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο “Κλεισθένης” φέρνει και “σπάσιμο” στις εκλογικές περιφέρεις- “μαμούθ”, της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Από τις διατάξεις του 378 σελίδων νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Εκλογές που και με τη βούλα του “Κλεισθένη” θα αφορούν σε 4ετή αυτοδιοικητική θητεία, αντί για 5ετή που είναι σήμερα, και αποσπώνται από τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου 2019, φέρνοντας όμως έτσι παράταση θητείας για την ήδη αυξημένη θητεία των νυν δημάρχων και αιρετών περιφερειαρχών της χώρας.

Με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το σύνολο των εδρών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο.

Αν κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β' γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β' Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών με τις 44 από τις 300 έδρες της Βουλής (δηλαδή το 1/6 των εδρών του ελληνικού Κοινοβουλίου) χωρίζεται ως εξής: Ο Βόρειος Τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 Δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός Τομέας (Β2) 7 Δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος Τομέας (Β3) 13 Δήμους θα έχει 18 έδρες.

Η Περιφέρεια Αττικής διαιρείται σε δύο τομείς: στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού, και στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Καθώς η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα κόμματα, ιδίως από τα μικρότερα, τη δυνατότητα να προβλέψουν σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα κι έτσι να μείνει εκτός Βουλής ο αρχηγός του κόμματος, στην ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα στον αρχηγό κάθε κόμματος να μετέχει σε τρεις (αντί για δύο όπως γίνεται μέχρι τώρα) εκλογικές περιφέρειες.

Εάν η τροπολογία ψηφιστεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές και άνω), τότε θα ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές, ενώ, εάν ψηφιστεί από λιγότερους, τότε η ισχύς του μετατίθεται για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ο “Κλεισθένης” προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα “Κλεισθένης”, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, η συζήτηση του νομοσχεδίου να συνεχιστεί μεθαύριο Δευτέρα, στις 9:30 π.μ., με ακρόαση φορέων, και στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημέρας επί της αρχής και των άρθρων του. Την επόμενη μέρα, στις 2 μ.μ., θα ολοκληρωθεί η δεύτερη ανάγνωσή του.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται πως θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιουλίου.

Κάλεσμα Σκουρλέτη σε Ν.Δ.

Ως υπερώριμο αίτημα με ευρεία κοινωνική και πολιτική αποδοχή χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθήνας και Αττικής, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει τη σχετική τροπολογία.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει επί της αρχής τη θετική της στάση ως προς το ζήτημα, εξαρτά ωστόσο την ψήφο της από το αν η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους Έλληνες του εξωτερικού να μετέχουν στις εθνικές εκλογές με ψήφο εξ αποστάσεως.

«Πρέπει να προχωρήσει το θέμα και δεν υπάρχει λόγος να συσχετίζεται με άλλα θέματα. Ας μην προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με “ναι μεν αλλά”», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, για να υποστηρίξει ότι εντός της Ν.Δ. υπάρχουν «πολιτικές βαρονίες» που δεν επιθυμούν το “σπάσιμο” των μεγάλων περιφερειών.

Αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είπε ότι υπάρχουν διαδικαστικά και συνταγματικά προβλήματα που πρέπει να εξεταστούν από ειδική επιτροπή. Σημείωσε ότι η επιτροπή θα έχει έτοιμη την τελική της έκθεση σε 5+1 μήνες και τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Αναβρασμός στην ΚΕΔΕ

Εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή της στον “Κλεισθένη”

Την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι” εξέφρασε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του.

Παράλληλα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καλεί όλους τους αιρετούς Α’ βαθμού της χώρας να προσέλθουν στη Βουλή μεθαύριο Δευτέρα 9 Ιουλίου, στις 9:30 το πρωί, οπότε και ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, αλλά και την ημέρα ψήφισής του στην Ολομέλεια, ώστε να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έπεσε στο τραπέζι ακόμα και το σενάριο του “λουκέτου” στους Δήμους για μία ή δύο μέρες κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου. Κατά της συγκεκριμένης πρότασης αντίδρασης τάχθηκε, ωστόσο, και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με το σκεπτικό, όπως είπε, ότι δε χρειάζεται να γίνει μια κίνηση που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους πολίτες...

«Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

- Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών,

- Η μείωση της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια και

- Η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών από το Μάιο στον Οκτώβριο του 2019.

Παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ έγκαιρα κατέθεσε τις θέσεις και προτάσεις της, τόσο κατά τη διάρκεια του διετούς διαλόγου που διεξήχθη, όσο και μετά την κατάθεση του πρώτου σχεδίου του κειμένου του νομοσχεδίου, ο κ. υπουργός των Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις-διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση. Με μοναδική ίσως εξαίρεση την αφαίρεση της αρχικής πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη», αναφέρει η απόφαση-ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν σκόπευε ποτέ να κάνει διάλογο επί της ουσίας. Γι’ αυτό και αγνοήθηκαν και οι αποφάσεις των συνεδρίων και έκτακτων συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ, αλλά και του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News