Παρατείνεται η θητεία: Πότε θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Ελλάδα
Παρατείνεται η θητεία: Πότε θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές κατατέθηκε ο «Κλεισθένης» - Παρατείνεται η θητεία των νυν Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών

Ο κύβος ερρίφθη! Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019 (αποσπώνται, δηλαδή, από τις ευρωεκλογές), φέρνοντας όμως έτσι και μια παράδοξη παράταση της θητείας των νυν δημοτικών-περιφερειακών Αρχών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι εκλογές θα γίνουν οριστικά και αμετάκλητα με απλή αναλογική, χωρίς τα πλαφόν που ζητούσε η πλειονότητα των αιρετών της Αυτοδιοίκησης!

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη 1” κατατέθηκε στη Βουλή, όπως και σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που συνεδριάζουν εκτάκτως αύριο η πρώτη και την ερχόμενη Δευτέρα η δεύτερη...

Ο αναβρασμός στις ηγεσίες των δύο κορυφαίων οργάνων της Αυτοδιοίκησης είναι διάχυτος, αφού θεωρούν πως αγνοήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι επισημάνσεις, οι παρατηρήσεις και τα αιτήματά του, πλην λιγοστών εξαιρέσεων, όπως π.χ. το θέμα του πρασίνου, που δεν εντάσσεται τελικά στις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων...

Έντονος είναι, μετά το τελικό περιεχόμενο του “Κλεισθένη 1”, ο προβληματισμός των αυτοδιοικητικών και εδώ στην Κρήτη. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αιχμηρή δημόσια παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος είχε ρόλο συντονιστή στην επεξεργασία των προτάσεων της Ένωσης Περιφερειών, και ο οποίος έκανε ευθέως λόγο για «ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην άλωση του αυτοδιοικητικού χώρου και εκθέτει την απλή αναλογική»!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς πλαφόν, ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το σύνολο των εδρών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β' γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η εγκατάσταση των νέων Αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.

Από το τελικό κείμενο, επίσης, απουσιάζει η πρόβλεψη για ένταξη του πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων (όπως η καθαριότητα και ο οδοφωτισμός), εξαιτίας ενστάσεων που διατύπωσαν αιρετοί κυρίως Δήμοι της περιφέρειας και έγιναν αποδεκτές από το ΥΠ.ΕΣ.

Κάποιες άλλες επιμέρους αλλαγές που υπήρξαν είναι οι εξής: Σε ενδεχόμενη σύμπραξη παρατάξεων στα Περιφερειακά Συμβούλια, οι αντιπεριφερειάρχες που θα οριστούν από τη μικρότερη ή μικρότερες παρατάξεις θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του συνδυασμού με τον οποίο εκλέχθηκαν. Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν υποψηφίους μόνο από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία υπάγονται και δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν και να δίνουν σταυρό σε υποψήφιους άλλης περιφερειακής ενότητας.

Συνεδριάσεις ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ

Για το τελικό κείμενο του “Κλεισθένη” και ενόψει της ψηφοφορίας του στη Βουλή στις 12 Ιουλίου, συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το πρωί η ΚΕΔΕ. Η συνεδρίαση, στην οποία έχουν προσκληθεί και οι πρόεδροι των ΠΕΔ, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8, 3ος όροφος) και θα συζητηθούν οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει αντίστοιχα το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

«Προσπάθεια για άλωση της Αυτοδιοίκησης»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και συντονιστής της ομάδας εργασίας της ΕΝΠΕ, η οποία επεξεργάστηκε τις προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών για τον “Κλεισθένη 1”, μετά τη δημοσιοποίηση του οριστικού σχεδίου νόμου, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την προσπάθεια της κυβέρνησης για “άλωση” της Αυτοδιοίκησης με όχημα την απλή αναλογική, την επιτροπεία αυτής από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών μέσω των “εποπτών ΟΤΑ”, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο λειτουργεί ως μηχανισμός υποτέλειας, την πλήρη περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), την αδιαφανή διαχείριση του μειωμένου, ούτως ή άλλως, Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τη διάλυση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, την κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας και εντέλει ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου που αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις μας μόλις 224 σελίδων, τις οποίες έχουμε στη διάθεσή σας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που παρέδωσε στην ΕΝΠΕ και κατέθεσε στη Βουλή εκθέτει την απλή αναλογική, την οποία διαχρονικά προσωπικά υποστηρίζω, και συκοφαντεί τον Κλεισθένη, ο οποίος το 508 π.Χ. καθιέρωσε δύο ισχυρούς βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, μάλλον από παραδρομή, παρέλειψαν στο αρχικό σχέδιο νόμου το άρθρο 1 του τελικού σχεδίου ή από παραδρομή υιοθέτησαν το πάγιο αίτημα της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης για την επέκταση της ισχύος του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News