Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η… περιπέτεια της θερινής ώρας στην Ελλάδα: Γιατί «έκανε» 43 χρόνια να καθιερωθεί;

Οι δεκαετίες περνούν αλλά τα γεγονότα «μένουν»… Από τη «γέννηση» τη γέννηση της σπουδαίας Φρίντα Κάλο, πολλά είναι τα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Μάλιστα, σαν σήμερα, το 1932 στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά – πιλοτικά – η θερινή ώρα, για να… επανέλθει 20 χρόνια αργότερα και να καθιερωθεί, τελικά, 43 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή.

Διαβάστε αναλυτικά, τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 6 Ιουλίου:

Η θερινή ώρα στην Ελλάδα

Ήταν 6 Ιουλίου του 1932 όταν εφαρμόζεται πιλοτικά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το μέτρο της θερινής ώρας. Εκείνη την ημέρα, οι πολίτες της χώρας γύρισαν τους δείκτες των ρολογιών τους μία ώρα μπροστά. Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε τότε για διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, και συγκεκριμένα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Η θερινή ώρα επανήλθε στην Ελλάδα το 1952 (1 Ιουλίου έως 2 Νοεμβρίου), ωστόσο εγκαταλείφθηκε εκ νέου, καθώς, σύμφωνα με έκθεση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών-Πειραιώς, δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η θερινή ώρα επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα στις 13 Απριλίου του 1975 και από τότε εφαρμόζεται αδιάλειπτα.

Ο θηβαϊκός θρίαμβος στα Λεύκτρα

Στις 6 Ιουλίου του 371 π.Χ., οι Θηβαίοι, με επικεφαλής το σπουδαίο Επαμεινώνδα, συντρίβουν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας, διασφαλίζοντας έτσι την ηγεμονία τους στον ελλαδικό χώρο. Σπουδαία συνεισφορά στο θηβαϊκό θρίαμβο είχε ο Ιερός Λόχος του Πελοπίδα, αλλά και η περίφημη Λοξή Φάλαγγα των Θηβαίων.

1785: Και εγένετο... δολάριο

Σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου του 1785, το δολάριο γίνεται και επίσημα η νομισματική μονάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μετά από πρωτοβουλία του Τόμας Τζέφερσον και σχετική απόφαση του Κογκρέσου.

Ο Παστέρ και το αντιλυσσικό εμβόλιο

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιουλίου του 1885, όταν ο Γάλλος μικροβιολόγος Λουί Παστέρ δοκιμάζει με επιτυχία για πρώτη φορά το αντιλυσσικό εμβόλιο. Το εμβόλιο έγινε σε ένα αγόρι, ονόματι Ζοζέφ Μεστέρ, το οποίο το είχε δαγκώσει ένα λυσσασμένο σκυλί.

Η γέννηση της Φρίντα Κάλο

Στις 6 Ιουλίου του 1907 γεννιέται στο Κογιοακάν του Μεξικού η Μαγδαλένα Ντελ Κάρμεν Φρίντα Κάλο Ι Καλντερόν. Ο λόγος για τη διάσημη ζωγράφο και ποιήτρια Φρίντα Κάλο. Στα έργα της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, ενώ φανερή είναι και η επίδραση του ρεαλισμού, του συμβολισμού και φυσικά του σουρεαλισμού. Παντρεμένη με τον ομότεχνό της, Ντιέγκο Ριβέρα, έμεινε στην ιστορία - μεταξύ άλλων - λόγω των αυτοπροσωπογραφιών της.

Ο θάνατος του Ουίλιαμ Φόκνερ

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 6 Ιουλίου του 1962 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ. Ανάμεσα στα πιο ξακουστά του έργα είναι “Η βουή και η μανία”, “Καθώς ψυχορραγώ”, και “Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ!”. Ο Φόκνερ βραβεύτηκε το 1949 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ έχει ακόμη κερδίσει δύο βραβεία Πούλιτζερ, αλλά και το βραβείο Εθνικού Βιβλίου των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός συγγραφέας έχει τιμηθεί και από τη χώρα μας, καθώς το 1957 του απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών.

Σχόλια