Ελλάδα

Μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Νέα τροπολογία, καθιστά μόνιμους κατοίκους Τουρκίας τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Στόχος της ρύθμισης είναι να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας εν όψει της νέας δίκης των δύο στρατιωτικών, την στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και είναι ύποπτοι διαφυγής.

Σημειώνεται πως η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα την τροπολογία που προώθησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (με υπογράφοντα τον Κώστα Κατσίκη), ώστε να ξεπεραστούν τα προσχηματικά εμπόδια που θέτει η Άγκυρα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Η τροπολογία προβλέπει την καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που, σε καιρό ειρήνης, τελεί υπό συνθήκες στέρησης της προσωπικής του ελευθερίας (προσωρινή κράτηση, φυλάκιση ή ομηρία) σε χώρα του εξωτερικού.

Στόχος της ρύθμισης είναι να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας εν όψει της νέας δίκης των δύο στρατιωτικών, την στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι οι δύο δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και είναι ύποπτοι διαφυγής.

Με αυτόν τον τρόπο, ασκείται νομικά πίεση στην Άγκυρα, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

«Την Παρασκευή υπάρχει δικαστήριο. Δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι» είπε ο κ. Καμμένος, στηρίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε βουλευτής του κόμματός του. Την πρωτοβουλία της συμπολίτευσης υπερψήφισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως επέκριναν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για καθυστέρηση στην υλοποίηση μίας εξαγγελίας δύο μηνών.

 

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια