Ελλάδα

Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρές 11χρονες μετά από τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η επιστροφή στην Κύπρο για δυο εντεκάχρονες, ομογενείς από τη Ρωσία, οι οποίες έχασαν τη ζωή τους όταν το όχημα της 40χρονης μητέρας, μιας εξ αυτών, ανατράπηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού, ενώ δυο αγοράκια 14 και 15 χρόνων γλίτωσαν με μικροτραυματισμούς.

Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού, Φίλιππο Παπαηλία, η 40χρονη καθώς και τα τέσσερα παιδιά επέστρεφαν στην Κύπρο από εκπαιδευτική εκδρομή στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας και μετέβαιναν στην Πάφο, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, «φαίνεται να έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα να φύγει από την πορεία του, να κτυπήσει δεξιά στο προστατευτικό κιγκλίδωμα και εν συνεχεία να συρθεί κάπου 50 με 60 μέτρα, να αναποδογυριστεί και να ακινητοποιηθεί»

«Δυστυχώς, βρήκαν ακαριαίο το θάνατο δυο 11χρονα κορίτσια τα οποία προφανώς δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας, ενώ το ένα εκτινάχθηκε και καταπλακώθηκε από το αυτοκίνητο», είπε και πρόσθεσε ότι «η οδηγός και τα άλλα δύο παιδιά έμειναν εγκλωβισμένα στο αυτοκίνητο, απεγκλωβίστηκαν και φαίνεται να μην είναι σοβαρή η κατάσταση τους».

Ο κ. Παπαηλίας υπογράμμισε πως η οδηγός και ο 15χρονος που ήταν συνοδηγός, έφεραν ζώνες ασφαλείας, ενώ διερευνάται κατά πόσο έφερε ζώνη ασφαλείας ο 14χρονος που βρισκόταν στα πίσω καθίσματα μαζί με τις άτυχες 11χρονες.

«Η ζώνη σώζει ζωές» σημείωσε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, ενώ κάλεσε και τους οδηγούς που αισθάνονται κουρασμένοι, να αποφεύγουν να οδηγούν, ιδιαίτερα νυχτερινές ώρες, όπου η οδήγηση φέρνει υπνηλία, «με όλες τις συνέπειες που βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους»

Δραματική έκκληση έκανε ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, Σπύρος Σπύρου, ο οποίος κάλεσε όλους να καταλάβουν πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε, κατά την έκφραση του.

«Οι ζώνες σώζουν ζωές. Και το θέμα είναι, πόσοι από εμάς τηρούν επιτέλους αυτό το πράγμα; Πότε θα καταλάβουμε σε αυτόν τον τόπο ότι πρέπει να σοβαρευτούμε επιτέλους; Είναι μία κίνηση, ένα δευτερόλεπτο και είναι μηχανική κίνηση όταν είσαι συνηθισμένος και σώζεις τη ζωή σου», ανέφερε.

 Όταν εσύ ο οδηγός βάζεις τη ζώνη σου, συνέχισε, μπορείς να απαιτείς και από τον άλλο κόσμο να τη βάζει τη ζώνη του, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, και υπογράμμισε πως «η κατάσταση είναι τραγική».

Ο κ. Σπύρου είπε πως «επιτέλους ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, δεν μπορεί η Αστυνομία να κάνει θαύματα, δεν μπορούμε να είμαστε σε κάθε αυτοκίνητο που ξεκινά από το σπίτι του ή από τη δουλειά του ή από οπουδήποτε, να τους λέμε να βάλουν τη ζώνη τους».

Διερωτήθηκε ποιός μπορεί να αισθάνεται χαρούμενος από αυτή την κατάσταση, από το θάνατο δυο μικρών και υπέδειξε ότι «οι ζώνες πρέπει να μπουν από χθες στη συνείδηση μας, γιατί είναι ανεύθυνες πράξεις αυτές που στοιχίζουν ζωές».

Σχολιάζοντας το γεγονός πως η εκστρατεία της Αστυνομίας ξεκίνησε και τελειώνει με θανατηφόρο τροχαίο αλλά και τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, μετά τα θανατηφόρα των τελευταίων ημερών, ο κ. Σπύρου είπε πως «λήφθηκαν κάποια μέτρα και απογοητεύεσαι όταν βλέπεις, σε πέντε μέρες, να συμβαίνει αυτό το δυστύχημα, για τους ίδιους λόγους πάλι».

«Εμείς θα λάβουμε όλα αυτά τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν πολύ σοβαρά και θα λάβουμε τις αποφάσεις όλες που ήδη ξεκινήσαμε να τις εφαρμόζουμε από την Παρασκευή» είπε, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, ώστε «να έρθουν χθες οι κάμερες».

Εκεί στη Βουλή, πρόσθεσε, «εμείς θα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, γι' αυτούς που θα αντισταθούν σε αυτά τα μέτρα, γιατί πρέπει σε αυτόν τον τόπο κάποιοι να λένε την πραγματικότητα και να μην φοβούνται κανέναν, γιατί η πραγματικότητα σώζει ζωές»

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο Βουλευτές μπαίνουν εμπόδιο, ανέφερε πως «θα φανεί» και συμπλήρωσε «εγώ θέλω φωτοεπισήμανση στους δρόμους, δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι υπεύθυνος, ποιες διαδικασίες ακολουθούνται ή οτιδήποτε, θέλω να σταματήσουν οι θάνατοι στο δρόμο».

«Αν εμείς είμαστε η αιτία που χάνονται ζωές να πάμε σπίτι μας και εγώ θα το κάμω πολύ ευχαρίστως», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας.

Λόγω του δυστυχήματος και οι δύο λωρίδες του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού από το ύψος της Παρεκκλησιάς μέχρι την Μονή είχαν κλείσει για αρκετή ώρα.

Πηγή: politis.com.cy

 

Σχόλια