Φώτης Κουβέλης: «Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει»

Ελλάδα
Φώτης Κουβέλης: «Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις με τη χώρα μας, οι απειλές του Ερντογάν για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το τέλος της μνημονιακής εποχής και τα δύσκολα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί βρέθηκαν στο επίκεντρο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV”, μέσα από την εκπομπή “Direct”, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε ανοιχτά για επιδιώξεις της Άγκυρας να διαμορφώσει ένα πεδίο με γκρίζες ζώνες και αμφισβητούμενες περιοχές, ενώ παραδέχτηκε ότι οι μέχρι στιγμής πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς στο μέτωπο της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης δεν έχουν βρει αποδέκτες στη γειτονική χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε μέσα από τον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV” και την εκπομπή “Direct” μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε ενέργεια και πρωτοβουλία της γείτονος στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σε θέματα που αφορούν την οικονομία τόνισε ότι το επόμενο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο θα ανακοινώσει αντίμετρα και μέτρα στήριξης των αδύναμων και όσων έχουν πληγεί από την κρίση.

Για το Σκοπιανό, ο Φώτης Κουβέλης ήταν ξεκάθαρος. Η συμφωνία θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής με την ψήφο βουλευτών από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα.

Οι... δήθεν γκρίζες ζώνες

Σε μια περίοδο που οι κινήσεις και οι αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζονται δικαίως απρόβλεπτες, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στην περίπτωση που οι προκλήσεις συνεχιστούν και απειληθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Πιστεύει ότι ο Ερντογάν μέσα από την κλιμάκωση διατηρεί ανοιχτό το πεδίο των διαπραγματεύσεων για δήθεν γκρίζες ζώνες και για αμφισβητούμενες περιοχές. «Όλα αυτά τα κάνει για να εξάρει η Τουρκία έναν εθνικισμό στο εσωτερικό της, για να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι εύθραυστη και αντιφατική, και θα πληρώσει αυτό το στοιχείο. Θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Τίποτα περισσότερο. Θα πράξουμε όλα αυτά τα οποία υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, όπως αυτά με σαφήνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο καταγράφονται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δε θα ακολουθήσει την κούρσα εξοπλισμών της Άγκυρας και τη γενικότερη παραφροσύνη του Ερντογάν.

«Η Τουρκία προχωρά μια κούρσα εξοπλισμών. Η χώρα μας δε θα ακολουθήσει αυτήν την κούρσα. Εκείνο το οποίο πράττουμε είναι ότι έχουμε ικανή αποτρεπτική δύναμη, ενισχύουμε την αποτρεπτικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά πάντα στο μέτρο και στον βαθμό που χρειάζεται. Γι’ αυτό κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες στον αέρα και στη θάλασσα», είπε.

«Οι πιέσεις μας δεν έχουν βρει αποδέκτη»

Αναφορικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Είναι θυμός και δικός μου και ολόκληρου του ελληνικού λαού αυτή η απαράδεκτη κράτηση των δύο στρατιωτικών μας, η μη αποφυλάκισή τους και η μη επιστροφή στην Ελλάδα. Έχουν ασκηθεί πιέσεις από την Ελλάδα σε πολλαπλά επίπεδα και στην Ευρώπη και στην Αμερική και στη Ρωσία, πιέσεις που καθημερινά εντείνονται για να μπει ένα τέλος στο απαράδεκτο αυτό γεγονός. Δεν έχουν βρει όμως αποδέκτη. Βρισκόμαστε μπροστά στο τείχος που λέγεται απαράδεκτη πολιτική του Ερντογάν αλλά και της Τουρκίας συνολικότερα».

Το Σκοπιανό

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή και συγκεκριμένα στο μείζον εθνικό θέμα του Σκοπιανού, ο Φώτης Κουβέλης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με τη στήριξη και βουλευτών που δεν ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Έχω τη βέβαιη εκτίμηση ότι, όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα ψηφιστεί και θα ψηφιστεί από βουλευτές ενός ευρύτερου πολιτικού φάσματος. Και αυτό ανεξάρτητα από τη δηλωμένη άρνηση κύρωσης της συμφωνίας από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου. Ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από τη γνωστή θέση των ΑΝ.ΕΛ., ότι δε θα ψηφίσουν τη συμφωνία, η κυβερνητική συνοχή παραμένει, με βάση και τη σαφή δήλωση των ΑΝ.ΕΛ. ότι, ανεξάρτητα από τη διαφωνία αυτή, στηρίζουν την κυβέρνηση. Έχω τη βέβαιη εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κυρωθεί, έστω και αν ερχόταν αύριο το πρωί».

Αντίμετρα το επόμενο διάστημα

«Η χώρα βγήκε από τη μνημονιακή κρίση»

Σχολιάζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τη μνημονιακή εποχή, ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε την ψήφιση αντίμετρων και μέτρων στήριξης για όλους όσους έχουν πληγεί από την κρίση.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα αντίρροπα μέτρα, τα οποία θα αντιρροπούν αυτές τις μειώσεις που θα υπάρξουν. Όλα έχουν σχέση βέβαια και με τον βαθμό που θα προωθηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. Μια δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό περιεχόμενο. Έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση το αναπτυξιακό της σχέδιο και μένει να το δει ο ελληνικός λαός. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός και δεν πρέπει κανείς να υποβαθμίζει ότι η χώρα βγήκε από τη μνημονιακή κρίση και την εποπτεία και μπροστά πια έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε την αναπτυξιακή μας διαδικασία. Κάποιοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν το σημαντικότερο αυτό γεγονός, ότι η χώρα βγήκε από την εποπτεία των δανειστών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News