Πόσο χρονών γίνεται σήμερα ο Κώστας Σημίτης;

Ελλάδα
Πόσο χρονών γίνεται σήμερα ο Κώστας Σημίτης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουνίου του 1936, όταν γεννιέται στον Πειραιά ο Κώστας Σημίτης και φέτος γίνεται 82 ετών.

Από τους συνιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε πολλές φορές υπουργικό χαρτοφυλάκιο, μέχρι τον Ιανουάριο του 1996, οπότε και διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Στη συνέχεια εξελέγη δύο συνεχόμενες φορές (1996 και 2000) πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ η δεύτερη θητεία του συνοδεύτηκε από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ (2001).

Σαν σήμερα όμως δεν είναι λίγα τα περιστατικά και τα γεγονότα που σημάδεψαν την εγχώρια και την παγκόσμια ιστορία.

Το τέλος του Τίτου Φλάβιου Βεσπασιανού

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 79 μ.Χ., αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός. Γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 9 μ.Χ. Ήταν ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας, αλλά και εισηγητής της φορολόγησης των δημόσιων ουρητηρίων! Αυτός είναι και ο λόγος που τα εν λόγω ουρητήρια ονομάστηκαν «βεσπασιανές». Ο Βεσπασιανός ήταν αυτοκράτορας της Ρώμης για δέκα χρόνια, από το 69 μ.Χ. μέχρι το θάνατό του.

Ο Ντε Κουμπερτέν και ο Βικέλας

Ήταν 23 Ιουνίου του 1894 όταν ιδρύθηκε στο Παρίσι από το βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βικέλας.

Όταν η Mercedes έγινε... αμάξι

Στις 23 Ιουνίου του 1902 υιοθετείται για πρώτη φορά το όνομα “Mercedes” ως εμπορική επωνυμία από την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες έλεγαν την κόρη του Αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από την Daimler την κατασκευή ενός αυτοκινήτου «για μετά το αύριο».

Η γέννηση του Μ. Καραγάτση

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 1908, γεννιέται ο Έλληνας λογοτέχνης Μ. Καραγάτσης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου). Στα κορυφαία του έργα συμπεριλαμβάνεται ο «Γιούγκερμαν», ο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» και φυσικά η «Μεγάλη Χίμαιρα».

Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου

Ακριβώς εξήντα χρόνια μετά τη γέννηση του Σημίτη, στις 23 Ιουνίου του 1996, φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης

Τέλος, σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 2005, αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα. Ο λόγος για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, ο οποίος υπήρξε από τους πλέον εξέχοντες ποιητές της λεγόμενης πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925 και σπούδασε Ιατρική, ασκώντας για χρόνια το επάγγελμα του ακτινολόγου. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση από πολύ νέος, καθώς υπήρξε στέλεχος της ΕΠΟΝ. Για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, μάλιστα, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News