Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων;

Ελλάδα
Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων μετρούν αντίστροφα το χρόνο μέχρι την ημέρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Αυλαία είχαμε την Πέμπτη στις πανελλαδικές εξετάσεις και για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. Μετά το “φινάλε” υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια, οι οποίοι εξετάστηκαν την περασμένη Τρίτη στο μάθημα της Βιολογίας, χθες ήταν η σειρά των μαθητών των ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι εξετάστηκαν στα εξής μαθήματα: Οικοδομική, Ψηφιακά Συστήματα, Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού και Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών.

Πλέον, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων μετρούν αντίστροφα το χρόνο μέχρι την ημέρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα αποτελέσματα ενδεχομένως ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουνίου, ωστόσο δεν αποκλείεται η ανακοίνωσή τους να γίνει είτε νωρίτερα (Πέμπτη 28 Ιουνίου), είτε λίγο αργότερα, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι θα προβούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, όπου θα δηλώσουν τις σχολές προτίμησής τους. Εξάλλου, οι βάσεις των σχολών δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τα τέλη Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί στις 30 Ιουνίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στις 24 Αυγούστου. Επισημαίνεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, αλλά και των ΕΠΑ.Λ., που διαγωνίζονται για 74.692 θέσεις στα ΑΕΙ, είναι συνολικά 104.040.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτωτική πορεία στις βάσεις για το 2018. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αναμένεται να ισχύσει για όλες τις σχολές, όπως συνέβαινε παλαιότερες χρονιές. Εξάλλου, το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί “γρίφο” στην εξίσωση των φετινών πανελλαδικών, καθώς παραμένει άγνωστο το αν θα βρίσκεται ψηλά - ή όχι - στη σειρά προτίμησης στα μηχανογραφικά των υποψηφίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται φέτος πτώση στις βάσεις εισαγωγής αναφορικά με το 3ο επιστημονικό πεδίο. Αυτό - όπως όλα δείχνουν - θα συμβεί αφενός εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις σχολές και αφετέρου λόγω της δυσκολίας που είχαν αρκετά μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας (Αρχαία, Χημεία, Μαθηματικά).

Εξάλλου, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να έχουμε πτώση στις Οικονομικές Σχολές, λόγω των όχι ιδιαίτερα καλών επιδόσεων που καταγράφηκαν στο μάθημα των Μαθηματικών για την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής. Υπογραμμίζεται ότι πέρυσι το 80% είχε γράψει κάτω από τη βάση, την ώρα που τα φετινά θέματα που κλήθηκαν να λύσουν οι εξεταζόμενοι κρίνονται δυσκολότερα.

Αναφορικά με τις Πολυτεχνικές Σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μικρή πτώση, σε αντίθεση με τις Πολυτεχνικές Σχολές των περιφερειακών ιδρυμάτων, οι οποίες, εξαιτίας χαμηλής ζήτησης, αναμένεται να έχουν πιο χαμηλές βάσεις. Εξάλλου, μικρή πτώση αναμένεται να παρατηρηθεί και στις Σχολές Πληροφορικής, καθώς, αν και ο αριθμός εισακτέων τους αυξήθηκε γεωμετρικά φέτος, εισάγονται σε αυτές και οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου, οι οποίοι καταγράφουν κάθε χρόνο πολύ καλύτερες επιδόσεις σε Μαθηματικά απ’ ό,τι αυτοί του 4ου.

Σταθερές οι Ιατρικές - Άνοδος στα Παιδαγωγικά

Επισημαίνεται ότι εξαίρεση αποτελούν οι Ιατρικές Σχολές, για τις οποίες φέτος δεν αναμένονται αυξομειώσεις.

Σχετικά με τις Παιδαγωγικές Σχολές, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει άνοδος των βάσεων. Κι αυτό καθώς οι υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές δεν εξετάστηκαν - όπως άλλες χρονιές - στα Μαθηματικά και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, όπου τα περασμένα έτη καταγράφονταν σχετικά χαμηλές επιδόσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News