Αντιδράσεις για τις περικοπές της ΚΑΠ

Ελλάδα
Αντιδράσεις για τις περικοπές της ΚΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με σοβαρές ενστάσεις συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας οι προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ

Με σοβαρές ενστάσεις και πολλές αντεγκλήσεις συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της περασμένης Δευτέρας οι προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ. «Να μείνει ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ στα σημερινά επίπεδα» ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Τις προτάσεις της παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πoλιτικής (ΚΓΠ ή ΚΑΠ) για την περίοδο 2021-2027.

Αναλυτικότερα η παρουσίαση συνοψίζεται σε τρεις βασικές προτάσεις: έναν κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, έναν κανονισμό για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο της ΚΑΠ και έναν κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς και τα αγροτικά προϊόντα.

Αν και οι υπουργοί καλωσόρισαν ορισμένα στοιχεία των προτάσεων, εξέφρασαν εντούτοις τις ανησυχίες τους για τις περικοπές που προτείνει η Κομισιόν στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, τόσο γενικά όσο και ειδικά για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το αν η νέα ΚΑΠ θα μπορέσει να είναι πραγματικά απλουστευμένη για τις εθνικές Αρχές και για τους αγρότες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι υπουργοί ενημερώθηκαν, επίσης, για τη συμφωνία που υπέγραψαν έξι χώρες-μέλη (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), προκειμένου να στηρίξουν τη διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Επίσης, η κυπριακή αντιπροσωπία ενημέρωσε για τη φθίνουσα επάρκεια του νησιού σε νερό για τις αρδευτικές ανάγκες των αγροτών.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής Χαράλαμπο Κασίμη.

Ο υπουργός στην παρέμβασή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική κατέστησε σαφή τη θέση της Ελλάδας, η οποία, σε συνεργασία με αρκετές πλέον χώρες της Ε.Ε., ζητά να μείνει ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα της Ε.Ε. των “27”, ώστε οι γεωργοί μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις διάφορες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.

Ο κ. Αποστόλου έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του σε ό,τι αφορά το νέο μοντέλο διαχείρισης της ΚΑΠ, αλλά και τις αυξημένες υποχρεώσεις των γεωργών με βάση την ενισχυμένη αιρεσιμότητα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα δήλωσε την αντίθεσή του στην εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων.

Ανησυχίες για «κίνδυνο επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ»

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός τόνισε: «Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις πρώτες αντιδράσεις μας για τις νομοθετικές προτάσεις και τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου στη Σόφια, πριν από λίγες ημέρες. Όπως είναι αναμενόμενο, δε θα διαφοροποιηθούμε από αυτές τις πρώτες αντιδράσεις. Ήδη, από το 2017, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις μας για τη μελλοντική ΚΑΠ, υπογραμμίζαμε σε κάθε τόνο ότι είναι αδικαιολόγητο η ΚΑΠ να υποχρεώνεται να σηκώσει το βάρος των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τις προτάσεις της Επιτροπής, οι γεωργοί μας καλούνται με λιγότερους πόρους να ανταποκριθούν σε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για το περιβάλλον και το κλίμα, όταν μάλιστα δεν καταφέραμε να αναδείξουμε όσο θα έπρεπε τη θετική συμβολή της γεωργίας στην προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών στη γεωργία.

Κατά την εκτίμησή μας, το μέλλον θα είναι αβέβαιο για τη γεωργία και την ύπαιθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν πετύχουμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων.

Η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φιλανδία συνυπέγραψαν το κοινό μνημόνιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την ΚΑΠ (στις 31 Μαΐου) αφενός για να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τον μειωμένο προϋπολογισμό της ΚΑΠ και αφετέρου για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Με το μνημόνιο, το οποίο υποστηρίζουν και άλλα κράτη-μέλη (όπως η Κύπρος, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία και η Σλοβακία), υπερασπιζόμαστε μια κοινή και σαφή θέση. Ζητούμε ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ να μείνει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα της Ε.Ε. των “27”, ώστε οι γεωργοί μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις διάφορες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις στο πλαίσιο και των δύο πυλώνων. Είμαστε κατά των περικοπών και στους δύο πυλώνες, όπως επίσης δε συμφωνούμε σε οποιαδήποτε ανακατανομή των απωλειών μεταξύ των δύο πυλώνων.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός υπονομεύει την αποτελεσματική και επιτυχή εφαρμογή της μελλοντικής ΚΑΠ. Ταυτόχρονα, διαφαίνεται έντονα ο κίνδυνος περαιτέρω δημοσιονομικών κινδύνων και απωλειών από το νέο μοντέλο λειτουργίας και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, με αύξηση του διοικητικού βάρους και της γραφειοκρατίας για τα κράτη-μέλη και τους δικαιούχους.

Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τις ανησυχίες μας για τον κίνδυνο επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, μέσα από την αυξημένη επικουρικότητα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το “Κ” παραμένει ισχυρό. Προφανώς είναι σκόπιμο να δίνεται στα κράτη-μέλη η απαραίτητη ευελιξία ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες τους. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λίγα χρόνια μακριά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη σύστασή της».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News