Ανατροπή στην υπόθεση Τσαλικίδη: «Δεν αυτοκτόνησε, τον σκότωσαν» λέει η Εισαγγελία

Ελλάδα
Ανατροπή στην υπόθεση Τσαλικίδη: «Δεν αυτοκτόνησε, τον σκότωσαν» λέει η Εισαγγελία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστια ανατροπή στην υπόθεση Τσαλικίδη, καθώς - για πρώτη φορά - μετά από 13 χρόνια η Εισαγγελία αποδίδει το θάνατό του Κώστα Τσαλικίδη σε εγκληματική ενέργεια και όχι αυτοκτονία.

Δεκατρία χρόνια μετά και ενώ έχουν προηγηθεί δύο έρευνες της Δικαιοσύνης η Εισαγγελία Πρωτοδικών αποφαίνεται ότι ο θάνατος του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας και όχι αυτοκτονία όπως είχε κριθεί μέχρι τώρα.

Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση ποινική δίωξης κατά αγνώστων δραστών για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, μετά από σχετική παραγγελία που έλαβε από τον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος ερεύνησε για τρίτη φορά την υπόθεση του τεχνικού στελέχους της εταιρίας που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στις 9 Μαρτίου 2005 λίγο πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην Vodafone.

Ο κ. Πεπόνης είχε λάβει εντολή το Νοέμβριο του 2017 από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση θαντάτου του Κώστα Τσαλικίδη. Η έρευνα, τρίτη κατά σειρά σε όλα αυτά τα χρόνια, διατάχθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωσε τους συγγενείς του εκλιπόντος κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Να σημειωθεί ότι κατά τις προηγούμενες έρευνες, δύο εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν αποφανθεί ότι ο Κώστας Τσαλικίδης αυτοκτόνησε, κρίση που δεν δέχεται η οικογένεια του η οποία από την αρχή υποστηρίζει ότι πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας συνδεόμενης με την υπόθεση των υποκλοπών.

Το χρονικό

Στις 7.35 το πρωί της 9ης Μαρτίου 2005 η Γεωργία Τσαλικίδη, ανήσυχη επειδή ο γιος της δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός του στον δεύτερο όροφο της οδού Ευκλείδου 18 στον Κολωνό.

Τον βρίσκει κρεμασμένο στο χολ, μπροστά από την πόρτα του μπάνιου. Ένα σχοινί εννέα χιλιοστών ξεκινούσε από μια σωλήνα του παταριού και κατέληγε, δεμένο με ναυτικό κόμπο, στον λαιμό του 39χρονου άντρα.

Το άψυχο σώμα απείχε μόλις μερικά εκατοστά από το πάτωμα. Μία ώρα αργότερα φτάνει στο διαμέρισμα και ο αδελφός του, Παναγιώτης. Λίγο αργότερα στο παγωμένο από τον βίαιο θάνατο διαμέρισμα έφτασαν και οι αστυνομικοί του Τμήματος Κολωνού που ανέλαβαν και την έρευνα…

Πολύ γρήγορα βγαίνει και η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, στην οποία ο ιατροδικαστής Γεώργιος Ντιλέρνιας αποφαίνεται ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Δεν πάει για αυτοψία στο σπίτι, όπως ορίζει ο νόμος, γιατί «δεν υπήρχε λόγος» αφού η αστυνομία διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης… Το ενδεχόμενο να είχε μπει κάποιος στο σπίτι, ακόμη και με αντικλείδι, ήταν εκτός των ορίων της λογικής αστυνομίας και ιατροδικαστή…

Πέραν των ορίων της λογικής όμως ήταν και για την οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη να αποδεχτεί το πόρισμα περί αυτοκτονίας.

Δεν ήταν μόνο ότι ο άνθρωπός τους δεν είχε δείξει ποτέ κάποιο σημάδι που να συνηγορεί υπέρ της αυτοχειρίας, ήταν και μια σειρά από ευρήματα που φώναζαν ότι πίσω από τον κρεμασμένο άντρα κρυβόταν κάτι άλλο, κάτι εγκληματικό…

Ένας νέος άνθρωπος, με καριέρα (σχεδιαστής δικτύου και διευθυντής τεχνολογίας της Vodafone), ερωτευμένος, με σχέδια για το μέλλον.

Η σύντροφός του ήταν και ο μοναδικός άνθρωπος από την οικογένειά του στον οποίο είχε εκμυστηρευτεί τον Φεβρουάριο του 2005 ότι «πρέπει να φύγει από τη Vodafone γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως και για τη σύσκεψη που είχε γίνει στην εταιρεία για υποκλοπές την τελευταία ημέρα της ζωής του.

Αργότερα η συντετριμμένη αρραβωνιαστικιά ανέσυρε από τη μνήμη της και την κουβέντα που της είχε πει, καιρό πριν από το θάνατό του, ότι «υπήρχε κίνδυνος να κλείσει η Vodafone».

Ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε χωρίς σπασμούς ή έκφραση αγωνίας στο πρόσωπό του. Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα γαλήνιο πρόσωπο, το οποίο δεν ταιριάζει σε απαγχονισμένο που πεθαίνει με την αγωνία του βρόχου. Ο «αυτόχειρας» έμοιαζε κοιμισμένος και όχι βίαια θανατωμένος. Τα ερωτήματα για τους οικείους του βασανιστικά, αλλά στον αγώνα τους για απαντήσεις δεν έβρισκαν αρωγούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, documentonews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News