default-image

Πόσα κεράκια σβήνει σήμερα ο θρύλος της ροκ, Βασίλης Παπακωνσταντίνου;

Ελλάδα
Πόσα κεράκια σβήνει σήμερα ο θρύλος της ροκ, Βασίλης Παπακωνσταντίνου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

68 κεράκια για τον Β. Παπακωνσταντίνου. Σαν σήμερα στις 21 Ιουνίου του 1950 γεννιέται στο χωριό Βάστας της Αρκαδίας ο ζωντανός θρύλος της ελληνικής ροκ μουσικής Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ξεκίνησε το τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια γνωρίζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Νικόλα Άσιμο και τον Θάνο Μικρούτσικο, με τους οποίους και συνεργάζεται. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έχει συγκροτήσει το δικό του προσωπικό στυλ, το οποίο αποκρυσταλλώθηκε με εμφατικό τρόπο στο δίσκο “Διαίρεση” (1984).

Έχει δώσει συναυλίες με σπουδαίες μπάντες της διεθνούς χαρντ ροκ σκηνής, όπως οι “Deep Purple” και οι “Scorpions”, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ο αγαπημένος καλλιτέχνης χιλιάδων - μικρών και μεγάλων - Ελλήνων. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Ελένη Ράντου, με την οποία έχει αποκτήσει μια κόρη.

Η γέννηση του Ζαν Πολ Σαρτρ

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιουνίου του 1905 όταν γεννήθηκε στο Παρίσι ο Ζαν Πολ Σαρτρ. Επηρεασμένος από τη γερμανική φιλοσοφία του υπαρξισμού, απέρριψε τον υπαρκτό σοσιαλισμό, προωθώντας ένα νέο ουμανισμό. Η αθεΐα του ήταν η αιτία που όλα του τα έργα μπήκαν στη λίστα των απαγορευμένων της Καθολικής Εκκλησίας.

Τον Οκτώβριο του 1964 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ωστόσο αρνήθηκε να το παραλάβει γιατί - σύμφωνα με τον ίδιο - έτσι θα επιβραβευόταν η κριτική του ενάντια στα καθεστώτα του σοσιαλιστικού μπλοκ.

Η σύντροφος της ζωής του ήταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ, με την οποία δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Ο Σαρτρ πέθανε στις 15 Απριλίου του 1980, σε ηλικία 75 ετών, στο Παρίσι.

1913: Η μάχη του Κιλκίς-Λαχανά

Ήταν 21 Ιουνίου του 1913 όταν ο ελληνικός στρατός συνέτριβε τους Βούλγαρους στην περίφημη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Η νίκη αυτή ήταν στρατηγικής σημασίας για την ελληνική πλευρά, καθώς από τον Οκτώβριο του 1912 βουλγαρικές δυνάμεις είχαν καταλάβει το Κιλκίς, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Ο τελικός του Μουντιάλ του 1970

Σαν σήμερα, στις 21 Ιουνίου του 1970, διεξάγεται στο Στάδιο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού ο τελικός του 9ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Οι φιναλίστ της διοργάνωσης είναι από τη μία η Βραζιλία των Πελέ, Τοστάο, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο και Κάρλος Αλμπέρτο κι από την άλλη η Ιταλία των Ματσόλα, Ρίβα, Μπονινσένια, Φακέτι και Αλμπερτόζι. Όποια από τις δύο ομάδες κατακτούσε το βαρύτιμο τρόπαιο, θα γινόταν η πολυνίκης του θεσμού, καθώς - μέχρι τότε - Βραζιλία και Ιταλία (μαζί με την Ουρουγουάη) είχαν από δύο τίτλους στο παλμαρέ τους.

Οι Λατινοαμερικάνοι επικρατούν τελικά των Ιταλών με 4-1, μπροστά σε περισσότερους από 107.000 θεατές. Τα γκολ της Βραζιλίας πέτυχαν οι Πελέ, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο και Κάρλος Αλμπέρτο, ενώ για την Ιταλία είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μπονινσένια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News