Χαιρετίζει τη συμφωνία ο διεθνής Τύπος στο σύνολό του

Ελλάδα
Χαιρετίζει τη συμφωνία ο διεθνής Τύπος στο σύνολό του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού συνέπεσε νωρίτερα σήμερα με την έλευση, στο λιμάνι της Βαλένθια στην Ισπανία, του πλοίου Aquarius, γαλλογερμανικής ΜΚΟ, το οποίο μετέφερε μέρος των μεταναστών που διέσωσε πριν από μία εβδομάδα από τη Μεσόγειο.

Έτσι πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ ήταν η είδηση αυτή που είχε κυριαρχήσει τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο καθώς η Ιταλία, λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης, είπε όχι στην είσοδο των μεταναστών, όπως έκανε και η Μάλτα με αποτέλεσμα το Aquarius να περιπλανάται στη Μεσόγειο για αρκετές ημέρες.

Οι συνθήκες διαβίωσης πάνω στο πλοίο που είχε υπεράριθμους επιβάτες ήταν άθλιες. Τη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε έδωσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λίγες ημέρες αφού ανέλαβε την εξουσία και ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του ο διεθνής Τύπος αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες με τίτλους που έκαναν λόγο για μια «ιστορική συμφωνία».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε εκτενές του τηλεγράφημα φιλοξενεί τις δηλώσεις και των δύο πρωθυπουργών, αναφέρει λεπτομερή βιογραφικά στοιχεία του Ζάεφ και επισημαίνει ότι οι Ζάεφ και Τσίπρας «έχουν διαφορά μόλις λίγων μηνών και είναι αμφότεροι γεννημένοι το 1974 και ότι ενώ αντιμετώπισαν τις έντονα εχθρικές αντιδράσεις στην πατρίδα τους προχώρησαν και οι δύο στην υπογραφή της συμφωνίας».

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μνημονεύει, μεταξύ άλλων, τον βετεράνο διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί ένα τέταρτο του αιώνα, ασχολήθηκε με την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Νίμιτς χαρακτήρισε «αξιέπαινη» τη συμφωνία και εξήρε τόσο τους δύο πρωθυπουργούς όσο και τους δύο ΥΠΕΞ. Ήταν, όπως είπε ο Νίμιτς και αναφέρει το πρακτορείο, ένα παράδειγμα του «πώς οι γείτονες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα αν ασχοληθούν πραγματικά με αυτό». «Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου», είπε ο Νίμιτς, ο οποίος έκλεισε τα 79 του χρόνια. «Είπα στην οικογένειά μου ότι φέτος δεν θέλω δώρα, γιατί δύο πρωθυπουργοί θα μου κάνουν ένα μεγάλο δώρο».

Οι δύο χώρες «αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν σήμερα στην άκρη τρεις δεκαετίες διαμάχης καθώς συμφώνησαν σε ένα νέο όνομα για το βαλκανικό κράτος, που πιθανόν θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Κάποιοι θα εγείρουν αντιρρήσεις», σημειώνει το Reuters.

«Μια μεγάλη ανησυχία είναι η Ρωσία. Η Μόσχα έχει εμφανώς αρνηθεί να στηρίξει τη συμφωνία. Γνωρίζει ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», λέει ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου St. Mary's, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

«Θα υπάρξουν φόβοι ότι η Ρωσία πιθανόν τώρα να επιχειρήσει με κάποιον τρόπο να επηρεάσει την ψηφοφορία. Δεδομένων των πρόσφατων κατηγοριών για ανάμειξη της Μόσχας στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα άλλων χωρών, αυτή θα είναι μια σημαντική ανησυχία για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», συνεχίζει.

Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές από την πΓΔΜ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε νομούς της Μακεδονίας (Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης) συναντήθηκαν με βουλευτές από την πΓΔΜ που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα τους, στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνάς για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Οι βουλευτές από την πΓΔΜ έφτασαν οδικώς στους Ψαράδες και συναντήθηκαν με τους Έλληνες συναδέλφους τους, παρουσία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα.

Στη διάρκεια της συνάντησης συμφώνησαν να μείνουν σε επικοινωνία και να εξετάσουν σε ποιους τομείς μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News