Και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» - Υπογράφηκε η Συμφωνία στις Πρέσπες

Ελλάδα
Και το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» - Υπογράφηκε η Συμφωνία στις Πρέσπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμφωνία που αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών

Ολοκληρώθηκε η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρας – Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Η συμφωνία που αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Η συμφωνία υπογράφηκε υπό την παρουσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 17 Ιουνίου στις Πρέσπες.

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το γεύμα

«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα που έγινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο και περιορίστηκε στο να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τους Ψαράδες για την Αθήνα.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Τσίπρας: Ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε μετέωρο αυτό το βήμα

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της τελετής της υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικο της ΠΓΔΜ.

Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε.

«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο χωρών.

«Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης» τόνισε.

«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.

Ζόραν Ζάεφ: Οικοδομούμε νέα φιλία μεταξύ δύο λαών

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».

Φεντερίκα Μογκερίνι: Οι δύο πλευρές μας έκαναν υπερήφανους ως Ευρωπαίους

"Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά" δήλωσε από το Οτέσεβο, στην πλευρά της ΠΓΔΜ στην Μ. Πρέσπα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στην δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας" είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας "η ΕΕ και εμείς οι δύο (σ σ η ίδια και ο Επίτροπος Γ. Χαν) είμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ πρώτα απ' όλα για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο".

"Πιστεύω και ελπίζω ότι τώρα θα έχουμε μια νέα πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή, έτσι ώστε να λάβουν γενναίες, θαρραλέες αποφάσεις διότι οι καιροί που διανύουμε δεν είναι καιροί που η διπλωματία και η σκληρή δουλειά δεν ανταμείβονται ποτέ, αντιθέτως αποτελούν μια πυξίδα και αυτή η συμφωνία μας δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο, πως οποιοδήποτε πρόβλημα, οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με θετικό τρόπο μέσω της ηγεσίας, του θάρρους και φυσικά του διαλόγου" τόνισε η κ. Μογκερίνι.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί και "ως ΕΕ θα είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε βήμα της εφαρμογής, έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία μέσω όλων των διαύλων και εργαλείων που έχουμε στην διάθεσή μας διότι πράγματι είναι σημαντικό όχι μόνο για τις δύο πλευρές, αλλά και για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή για όλους μας".

Ερωτηθείσα για την διαδικασία, είπε ότι "ήδη ως Επιτροπή έχουμε συστήσει την αρχή των διαπραγματεύσεων. Περιμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δύο εβδομάδες να λάβει αυτή την απόφαση που θα βασίζεται, στις πρώτες βάσεις που θα υπάρξουν και πιστεύω θα κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο σήμερα, θα ανέμενα λοιπόν, η σημερινή ημέρα να στείλει ένα θετικό σημάδι και να ενισχύσει τον άνεμο αλλαγής αλλά και εποικοδομητικής σχέσης σε τοπικό επίπεδο, τόσο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ευρύτερα στην Βαλκανική."

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News