Ελλάδα

Δημοσκόπηση Marc: «Όχι» στο όνομα «Μακεδονία» λέει το 73,2% των Ελλήνων  

Ακόμη μία δημοσκόπηση έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας και καταδεικνύει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με την ελληνική κοινή γνώμη αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο οι μετρήσεις της διάθεσης της κοινής γνώμης για το Σκοπιανό, έχει περάσει από πολλά κύματα αλλά ποτέ δεν άλλαξε η διάθεση της πλειοψηφίας να αποτρέψει και να καταδικάσει μια συμφωνία με τους όρους που είδαμε πρόσφατα.

Δημοσκόπηση - κόλαφος για το Μακεδονικό

Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση που δημοσιεύει αύριο η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και τις μεθοδεύσεις της.

Συγκεκριμένα, το 73,2% λέει όχι στο όνομα Μακεδονία ενώ το 68,3% δεν είναι υπέρ της συμφωνίας που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την Marc, ακόμη και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (49%) είναι κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.

Τόσο η έρευνα της Marc όσο κι άλλες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα, δείχνουν ότι πάνω από τα Τέμπη ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και δύσκολα θα πιάσει διψήφια ποσοστά.

Ομοίως και για τον Πάνο Καμμένου και τους ΑΝΕΛ καθώς οι πολίτες δεν πιστεύουν στα ψέματα που έχουν πει. Η έρευνα δείχνει ότι οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.

Φαίνεται να αυξάνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στις 14,4 μονάδες, έναντι 10,3 τον Μάρτιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να λαμβάνει μονοψήφια ποσοστά σε Μακεδονία και Θράκη.

Τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

-Νέα Δημοκρατία: 30,6%

-ΣΥΡΙΖΑ: 16,2%

-Κίνημα Αλλαγής: 7,5%

-Χρυσή Αυγή: 7,3%

Ανίκανη στα εθνικά θέματα

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της MRB, η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης είναι τα εθνικά θέματα. Όπως λέει χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για πρόβλημα που συνδέεται με το κυριότερο μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η ικανότητά του να διαχειρίζεται θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα στους επτά παράγοντες που αξιολογούνται οι Αρχηγοί των δύο κύριων κομμάτων της Χώρας Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης (Οικονομική πολιτική, Εξωτερική πολιτική, Κοινωνική Πολιτική, Διαφάνεια, Διαπραγμάτευση, Μεταναστευτικό, Ανάπτυξη) ο χειρότερος για τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Εξωτερική Πολιτική (8% διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη).

Συνεπώς στην Αχίλλειο Πτέρνα του Α. Τσίπρα / ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν όλα τα δύσκολα μαζί στην παρούσα συγκυρία, με αποτέλεσμα η παραμικρή στραβοτιμονιά στην Εξωτερική Πολιτική να λειτουργεί σαν το φαινόμενο της Κινέζικης σταγόνας εις βάρος της δυναμικής των ποσοστών της Κυβέρνησης».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης την πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Τα Νέα». Σύμφωνα με την Metron Analysis, στην ερώτηση για το ποια κόµµατα µπορούν να χειριστούν καλύτερα τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, το 25% και το 20% αντίστοιχα των ερωτηθέντων επέλεξαν τη Ν.∆., ενώ το 12% και το 13% αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝ.ΕΛ. συγκέντρωσαν µόλις το 1%, παρά τις «εθνικοπατριωτικές κορώνες» του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου.

Αλλες δημοσκοπήσεις

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε ερώτημα για την περίπτωση που το γειτονικό κράτος επιλέξει το αμετάφραστο Gorna Macedonia, το 56,5% τάσσεται κατά, το 40% υπέρ και μόλις το 3,5% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Αρνητικοί εμφανίζονται οι Ελληνες και ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, με το 64,1% να μην συμφωνεί με αυτούς, το 31,6% να τους θεωρεί θετικούς και το 4,3% να μην απαντά ή να μην γνωρίζει.

Οι Ελληνες εμφανίζονται επίσης υπέρ της διοργάνωσης συλλαλητηρίων για το ζήτημα, με το 52,5% να συμφωνεί με τέτοιες εκδηλώσεις, το 27,7 να τάσσεται κατά, το 19,2% να μην παίρνει ούτε θετική, ούτε αρνητική θέση και με το 0,5% να μην απαντά ή να μην γνωρίζεις.

Στο 19% εκτοξεύεται η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για τον Μάιο του 2018.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 39% και του Αλέξης Τσίπρα 20%. Πρόκειται για επαναφορά της διαφοράς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Public Issue.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974).

Με αυτό το ποσοστό, μάλιστα, με βάση την ανάλυση, η ΝΔ συγκεντρώνει από 150-170 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 48-65.

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με έρευνα της Prorata για τη δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων που έγινε πριν λίγες εβδομάδες και με το Σκοπιανό σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 14% και ακολουθούν ΚΚΕ με 13%, Χρυσή Αυγή με 9%.

Αναλυτικότερα:

ΣΥΡΙΖΑ 26%

ΝΔ 34%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9%

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 14%

ΚΚΕ 13%

ΑΝ.ΕΛΛ. 4%

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 7%

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 5%

ΜεΡΑ 25 5%

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 6%

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια