Ελλάδα

Μειώθηκαν οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Ανησυχητική μείωση του αριθμού των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην Ελλάδα καταγράφεται την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με στοιχεία, για το 2017 εγκρίθηκαν μόλις 136 νέες κλινικές μελέτες, το 2015 διεξήχθησαν 204 νέες κλινικές μελέτες, ενώ το 2016 μόλις 164.

Η Ελλάδα απορροφά 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για κλινικές μελέτες στην Ευρώπη, δηλαδή, με πληθυσμό που αγγίζει το 2,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, απορροφά μόλις το 2,2‰ των διαθέσιμων κονδυλίων. Με αυτό τον τρόπο καλύπτει μόνο το 4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο γεγονός αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα είμαστε τόσο πίσω και δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ούτε κατά το ελάχιστο αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βέλγιο, που με παρόμοιο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας απορροφά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και καλύπτει με αυτό τον τρόπο το 50% της συνολικής ετήσιας φαρμακευτικής του δαπάνης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον υπουργό Υγείας να τους ενημερώσει για το ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου για την αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών και γιατί βαίνουν μειούμενες τα τελευταία χρόνια.

 

Σχόλια