Τσίπρας σε ΠτΔ: Υπάρχει συμφωνία - Βόρεια Μακεδονία

Ελλάδα
Τσίπρας σε ΠτΔ: Υπάρχει συμφωνία - Βόρεια Μακεδονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό

«Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το Σκοπιανό. 

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Ήρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομοσία», είπε ο πρωθυπουργός στον ΠτΔ.

«Έχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Εθνική γραμμή επί δύο δεκαετίες. Erga omnes και αλλαγή συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλυτρωτικές αναφορές», ανέφερε.

«Σημαντικότερο είναι ότι κατοχυρώνεται ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Θετική εξέλιξη, η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά τους αρχηγούς και τον κ. Βούτση, ώστε μετά να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για ενημέρωση της Βουλής. Χρέος μας με νηφαλιότητα να φτάσουμε στην συμφωνία, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό βήμα».

Ο ΠτΔ: «Η Ελλάδα δείχνει δημοκρατική ευαισθησία και για τα Σκόπια»

Από την πλευρά ο κ. Παυλόπουλος είπε: «Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη για το αν η γειτονική χώρα εννοείς εναπόκειται σε εκείνη, προϋπόθεση είναι το Σύνταγμα».

Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση, όπως ανέφερε «δείχνει δημοκρατική ευαισθησία και για τα Σκόπια, που θα περάσει από τη Βουλή της. Αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους να αποδέχεται πράγματα αντίθετα στο Σύνταγμα, να κάνει πράξη δεσμεύσεις και θα κριθεί. Ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της. Θέλουμε καλή γειτονία που ξεκινά από σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο».

Αναμένεται ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.

Αυτό είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός είναι ενήμερος για τις εξελίξεις.

Βέλγιο-ΕΕ: Συγχρητήρια Τουσκ σε Τσίπρα και Ζάεφ

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έστειλε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. "Χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό" έγραψε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι ελπίζει για το καλύτερο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Λεβέντη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων ενημέρωσε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βασίλη Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, τη συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News