Πανελλήνιες: Όλες οι απαντήσεις σε Αρχαία - Μαθηματικά για τα ΓΕΛ

Ελλάδα
Πανελλήνιες: Όλες οι απαντήσεις σε Αρχαία - Μαθηματικά για τα ΓΕΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το neakriti.gr σε συνεργασία με το Φροντιστήριο «Ορόσημο» δημοσιεύει τις απαντήσεις αλλά και το σχολιασμό των θεμάτων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν σήμερα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά σε ημερήσια και εσπερινά λύκεια.

Αρχαία Ελληνικά

Διδαγμένο κείμενο

Οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης των ανθρωπιστικών σπουδών κλήθηκαν σήμερα να εξεταστούν στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών. Ως προς το διδαγμένο κείμενο οι ενότητες 12 και 13 από την Πολιτεία του Πλάτωνα ήταν αφενός αναμενόμενες και επικεντρωμένες σε βασικούς θεματικούς άξονες των ενοτήτων αυτών, αφετέρου η έκταση των απαντήσεων ήταν μεγάλη και ο συνδυασμός ερμηνευτικών σχολίων απαραίτητος.

Οι εκφωνήσεις συμπεριελάμβαναν τόσο ασκήσεις ανάπτυξης όσο και κλειστού τύπου και ειδικότερα αντιστοίχισης που απαιτούσαν όμως λεπτομερή γνώση της εισαγωγής.

Αδίδακτο κείμενο

Στο αδίδακτο κείμενο οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν ένα απόσπασμα από το βιβλίο Α΄ της Ρητορικής του Αριστοτέλη. Σε γενικές γραμμές τα θέματα μπορούν να χαρακτηριστούν σαφή αν και αρκετά και κινούνταν στην ίδια λογική με αυτά της προηγούμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του αρχαίου ελληνικού κειμένου στη νέα ελληνική παρά τις λεξιλογικές διευκρινίσεις που δόθηκαν εμπεριείχε κάποιες δυσκολίες που πιθανότατα να αντιμετώπισαν και οι υποψήφιοι.

Σε ό,τι αφορά τις γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις ήταν απλές, όμως αρκετές και ενδεχομένως να μην είχαν οι υποψήφιοι αρκετό χρόνο για να τις επεξεργαστούν, δεδομένου ότι και ο όγκος των απαντήσεων που απαιτούσε το διδαγμένο κείμενο ήταν μεγάλος.

Δείτε τις απαντήσεις πατώντας εδώ.

Το θέμα Α ήταν θεωρία.

Το θέμα Β ήταν αναμενόμενο και οι μαθητές δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα. Το θέμα Γ ήθελε γνώσεις Γεωμετρίας, ενώ το θέμα Δ ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. Υπήρχαν κρίσιμες λεπτομέρειες που απαιτούν καλή γνώση της θεωρίας και εμπέδωσης της ύλης σε βάθος και όχι μόνο της τελευταίας τάξης του Λυκείου αλλά και των προηγούμενων τάξεων.

Η αριστεία, προϋποθέτει συστηματική προετοιμασία, ευχέρεια στις πράξεις και κριτική ικανότητα.

Δείτε τις απαντήσεις πατώντας εδώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News