Ελλάδα

Με Αρχαία και Μαθηματικά συνεχίζονται οι πανελλαδικές

Αγωνία για τους υποψήφιους - Πώς κρίνονται τα θέματα του Σαββάτου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Με Αρχαία για την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και με Μαθηματικά για τις ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων όλης της χώρας.

Εξάλλου, το Σάββατο οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. εξετάστηκαν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων φαίνεται ότι είχαν να αντιμετωπίσουν προχθές θέματα μεγαλύτερης δυσκολίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν και τα θέματα της θεωρίας ήταν σε γενικές γραμμές βατά, τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τη λύση ασκήσεων ήταν αρκετά απαιτητικά, τόσο ως προς το επίπεδο των μαθηματικών γνώσεων όσο και αναφορικά με τις πράξεις που χρειάζονταν να κάνουν οι μαθητές για την επίλυσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους καθηγητές του φροντιστηρίου «Ορόσημο», η απουσία κλιμακούμενης δυσκολίας στα θέματα των Μαθηματικών ενδεχομένως να οδηγήσει στην εξίσωση των λιγότερο προετοιμασμένων μαθητών με τους άριστους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το φροντιστήριο «Ορόσημο», τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν προχθές Σάββατο οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. «ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης. Δεν πέτυχαν όμως το σκοπό τους, αφού η απουσία κλιμακούμενης δυσκολίας πιθανότατα να οδηγήσει σε βαθμολογικά όμοιες επιδόσεις των λιγότερο προετοιμασμένων μαθητών με τους άριστους.

Τα ερωτήματα στα θέματα Γ και Δ αφενός ήταν λίγα, αφετέρου οι μονάδες δεν ήταν ισομερώς κατανεμημένες. Επομένως, αν ένας μαθητής δεν μπορούσε να επεξεργαστεί κάποιο από τα ζητούμενα, έχανε μεγάλο μέρος από τη βαθμολογία.

Το θέμα Δ δεν είχε συνδυαστική σκέψη και ειδικότερα το Δ3 είχε πολλές και απαιτητικές πράξεις».

Μετά το μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ. προχθές, σήμερα είναι ξανά η σειρά των μαθητών των Γενικών Λυκείων να εξεταστούν. Μετά την πρεμιέρα της περασμένης Παρασκευής με την εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (γενικής παιδείας), οι υποψήφιοι επανέρχονται σήμερα στα εξεταστικά κέντρα, προκειμένου να διαγωνιστούν σε μαθήματα ομάδων προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών διαγωνίζονται σήμερα στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Εξάλλου, οι υποψήφιοι των ομάδων προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάζονται σήμερα στα Μαθηματικά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι αναφορικά με τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων, η αυξημένη δυσκολία στα θέματα των φετινών πανελλαδικών είναι αναμενόμενη. Και αυτό καθώς πλέον διαγωνίζονται για το 5% των θέσεων στα ΑΕΙ, αλλά και για το 10% των θέσεων εισακτέων στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Με λίγα λόγια, την ώρα που το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν το Επαγγελματικό Λύκειο έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό (43% περισσότεροι μαθητές έκαναν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής για την Α’ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ. σε σύγκριση με πέρυσι), αναμένεται σύγκλιση με το Γενικό Λύκειο τόσο στο επίπεδο διδασκαλίας των βασικών μαθημάτων, όσο και στο επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων.

Σχόλια