default-image

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία για το προσφυγικό

Ελλάδα
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα και Ε.Ε. για την επανεισδοχή προσφύγων η Τουρκία, ως αντίποινα για τους «Οκτώ». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «Η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων».

Ένα ακόμα χαρτί επιστράτευσε η Άγκυρα προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, αναφορικά με την έκδοση των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών. Λίγες ώρες μετά την κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στην οποία έθεσε τις ναυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο, η Τουρκία ανακοινώνει ότι η συμφωνία επανειοσδοχής προσφύγων έχει σταματήσει.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις "Συνεδριάσεις τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης" που διοργανώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών σε ξενοδοχείο, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από την Αττάλεια, την Ισπάρτα και την περιοχή Μπουρντούρ και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος, σύμφωνα με το protothema.gr, στο γεγονός των οκτώ πραξικοπηματιών, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τσαβούσογλου είπε: «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να λύσει αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Γνωρίζουμε όμως ότι έχουν μεγάλη πίεση από τη Δύση, υπάρχει συμφωνία μετανάστευσης με την ΕΕ και έχουμε διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας με την Ελλάδα». είπε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Είναι γνωστό πως η Ελλάδα στα πλαίσια των προβλημάτων του Αιγαίου εκμεταλλεύεται πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα του Αιγαίου.

Για το θέμα αυτό, στις 31 Μαρτίου του 2018 είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση. Η στάση μας για το θέμα αυτό εξηγήθηκε από το υπουργείο μας την περασμένη εβδομάδα στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Όμως μαζί με αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος Προκόπης Παυλόπουλος αυτή τη φορά έκανε ανακοινώσεις που δημιουργούν με το δίκτυο Natura 2000 μια σχέση με τα σύνορα και τα εδάφη. Δεν έχουν καμία νομική βάση αυτές οι δηλώσεις.

Επίσης αυτές οι δηλώσεις είναι μια ομολογία πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα οικολογικά προγράμματα της Ε.Ε. όπως αυτό του NATURA 2000.

Η χώρα μας δε θα δεχθεί, ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίηση μας, η ΕΕ να μην γίνει όργανο εκμετάλλευσης της Ελλάδος στα προβλήματα του Αιγαίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News