Ελλάδα

Μια... περιουσία χρειάζεται για να τυπωθεί η εφημερίδα

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι τιμές στο δημοσιογραφικό χαρτί.

Επί τάπητος τίθεται στη Βουλή το τεράστιο πρόβλημα που υφίσταται σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με την εκτόξευση της τιμής του δημοσιογραφικού χαρτιού, και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στον έντυπο Τύπο.

Το εν λόγω ζήτημα ήρθε στην «επιφάνεια» μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Λευτέρη Αυγενάκη και 30 ακόμη «γαλάζιων» στελεχών προς τον αρμόδιο υπουργό.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλαν στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών-βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος και 29 ακόμη βουλευτές της Ν.Δ., παρατηρείται μεγάλη νευρικότητα «στην παγκόσμια αγορά δημοσιογραφικού χαρτιού, με αυξήσεις τιμών και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής».

«Εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας έχουν εξαγγείλει ήδη σημαντικές αυξήσεις στο δημοσιογραφικό χαρτί, ενώ και εγχώριες εκδοτικές και τυπογραφικές μονάδες έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την ενσωμάτωση των αυξήσεων στην τελική τιμή των προϊόντων τους από 1η Ιουλίου 2018. Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές εκδοτικές και τυπογραφικές επιχειρήσεις κάθε είδους (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία) τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ο Ηρακλειώτης βουλευτής και τα υπόλοιπα 30 στελέχη της Ν.Δ.

Όπως τονίζεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, «η νέα αύξηση του κόστους του δημοσιογραφικού χαρτιού θα σημάνει τον περιορισμό της βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας δημοσιογράφων, τυπογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων στις επιχειρήσεις του κλάδου. Περιττό να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για κλάδο ο οποίος μαστίζεται από πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας, υψηλότερα από κάθε άλλον. Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι προμηθεύτριες χώρες δημοσιογραφικού χαρτιού έχουν αυξηθεί και έπαψε η μονοπωλιακή σχέση προμήθειας των ελληνικών επιχειρήσεων από τις σκανδιναβικές χώρες, αφού προστέθηκαν στην παγκόσμια αγορά Ρωσία, Κίνα, Βουλγαρία, Σλοβενία κ.ά.

Εκ των πραγμάτων, για τις εγχώριες επιχειρήσεις αποκλείονται χώρες όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία λόγω υψηλού κόστους της μεταφοράς αυτού. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του δημοσιογραφικού χαρτιού συνεχώς ανεβαίνει, εκτινάσσοντας στα ύψη το λειτουργικό κόστος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων».

«Στις ΗΠΑ ήδη έχει αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από 10 γερουσιαστές για τον περιορισμό, μέσω του νομοσχεδίου “PRINΤ”, των δασμών στο δημοσιογραφικό χαρτί, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των εκδοτικών επιχειρήσεων κάθε είδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα, αν και έχει προχωρήσει η μετάβαση στην ψηφιακή ενημέρωση και διαφήμιση, εντείνοντας τον ανταγωνισμό των ψηφιακών μέσων με τα αντίστοιχα έντυπα, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξακολουθούν να εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Κατά συνέπεια, είναι απολύτως απαραίτητη η εκπόνηση πολιτικών ενίσχυσης του παραδοσιακού Τύπου. Είναι ζήτημα πλουραλισμού και δημοκρατίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η εξαφάνιση ενός ιστορικού κλάδου θα είναι γεγονός. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περιφερειακές και αθηναϊκές εφημερίδες), που επιπροσθέτως καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συσσωρευμένες συνέπειες της πολυετούς κρίσης», συμπλήρωσαν οι “31” της Ν.Δ., οι οποίοι, κλείνοντας, υπενθύμισαν ότι «ο αρμόδιος υπουργός έχει δεσμευτεί για την εκπόνηση συγκεκριμένης πολιτικής ενίσχυσης του έντυπου Τύπου».

Εν κατακλείδι, οι 31 βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν να μάθουν από τον κ. Παππά «ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ενίσχυση του πληττόμενου κλάδου των εκδοτικών επιχειρήσεων» αλλά και αν «διαθέτει η κυβέρνηση ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση του λεγόμενου παραδοσιακού Τύπου».

Σχόλια