Ελλάδα

UNESCO: «Δώστε στην Ελλάδα τα Ελγίνεια»

Για πρώτη φορά η Επιτροπή της UNESCO αναγνωρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η σημαντική είδηση βγήκε από τη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP) και η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Η UNESCO αναγνωρίζει, στο κείμενο της σύστασης, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ιδιαίτερης επίσης σημασίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, είναι και το γεγονός ότι η Επιτροπή και σε άλλη απόφασή της εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία και το σκεπτικισμό της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ελληνικές θέσεις υποστήριξαν ένθερμα με παρεμβάσεις τους οι Κίνα, Τουρκία, Ιαπωνία, Αρμενία, Μεξικό, Ιράκ, Κορέα, Αίγυπτος, Αργεντινή, Κύπρος, Ζάμπια κ.ά., ενώ η Γαλλία για πρώτη φορά τοποθετήθηκε υπέρ της επίλυσης της διαφοράς μέσω της συνεργασίας των δύο μερών.

Στην, κατά τα ανωτέρω, συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε μεταξύ άλλων από τη Χανιώτισσα γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. 

 

Σχόλια