Η θλιβερή μέρα που η σβάστικα υψώνεται στην Ακρόπολη

Ελλάδα
Η θλιβερή μέρα που η σβάστικα υψώνεται στην Ακρόπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρωί της 30ής Μαΐου του 1941, τα ραδιόφωνα όλης της χώρας ενημέρωναν τους ακροατές ότι η Κρήτη «έπεσε».

Οι ναζί κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους, μοιράζοντας προκηρύξεις στην Αθήνα. Ανάμεσα στους χιλιάδες Ελλήνων που είχαν στηθεί εκείνο το πρωινό μπροστά από τα ραδιόφωνά τους ήταν και δύο νεαροί φοιτητές.

Πρόκειται για τον Μανόλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα, οι οποίοι - όπως και πολύς άλλος κόσμος - δεν άντεχαν να βλέπουν τη σημαία με τη σβάστικα να κυματίζει στο βράχο της Ακρόπολης. Το ίδιο βράδυ, οι δύο φίλοι έδρασαν, κατεβάζοντας το ναζιστικό σύμβολο και παίρνοντάς το μαζί τους.

Οι Γερμανοί κατάλαβαν την απώλεια της σημαίας μόνο το επόμενο πρωί. Το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης στους ναζί, στην κατεχόμενη Αθήνα.

Σαν σήμερα, ωστόσο, πολλά γεγονότα σημάδεψαν την εγχώρια και διεθνή ιστορία. Μερικά απ’ αυτά είναι τα εξής:  

Η εξέγερση των χωρικών στην Αγγλία

Ήταν 30 Μαΐου του 1381, όταν ξεσπά στην Αγγλία η εξέγερση των χωρικών. Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση στη Βρετανία, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας του δυσβάσταχτου φόρου που επιβλήθηκε από τον - μόλις 14 ετών τότε - βασιλιά Ριχάρδο Β' στους υπηκόους του. Η εξέγερση διήρκεσε λιγότερο από μήνα, ωστόσο μέχρι σήμερα αποτελεί για την αγγλική Αριστερά λαμπρό σημείο αναφοράς.

Η Ζαν Ντ' Αρκ καίγεται στην πυρά

Στις 30 Μαΐου του 1431 καίγεται στην πυρά, σε ηλικία 19 ετών, η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας, Ζαν Ντ’ Αρκ. Η περίφημη Ιωάννα της Λωραίνης είχε συλληφθεί ένα χρόνο νωρίτερα από Βουργούνδιους, οι οποίοι την... πούλησαν στους Άγγλους. Η Ιωάννα δικάστηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο, το οποίο τη χαρακτήρισε μάγισσα και αιρετική και την καταδίκασε σε θάνατο. Τον Απρίλιο του 1909 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την οσιοποίησε, ενώ το 1920 ο Πάπας την ανακήρυξε Αγία.

1778: Ο θάνατος του Βολταίρου

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Μαΐου του 1778, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο διάσημος Γάλλος ιστορικός, συγγραφέας και φιλόσοφος Βολταίρος. Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1694 στο Παρίσι. Έμεινε στην ιστορία για το πνεύμα του, καθώς και για τη σφοδρή αντιπαράθεσή του με την Καθολική Εκκλησία. Υπήρξε μεγάλος υπέρμαχος της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και φυσικά του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. Σήμερα, o Βολταίρος θεωρείται ως ο πιο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος του Διαφωτισμού.

Ο βασιλιάς και το θανατηφόρο δάγκωμα της μαϊμούς

Σαν σήμερα, στις 30 Μαΐου του 1917, ο Αλέξανδρος Α’ ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδας. Ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου και της βασίλισσας Σοφίας ήταν τότε 24 ετών. Ο Αλέξανδρος σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ενώ πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός του Πυροβολικού. Πέθανε από σηψαιμία τον Οκτώβριο του 1920: Ο θάνατός του προήλθε από μόλυνση που του προκάλεσε το δάγκωμα ενός από τους δύο μακάκους (μαϊμούδες), που η βασιλική οικογένεια είχε για κατοικίδια στο Τατόι. Σήμερα εκτιμάται ότι ο Αλέξανδρος θα είχε επιζήσει εάν είχε ακρωτηριαστεί από τους γιατρούς του. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε συνέβη ποτέ, καθώς κανείς εξ αυτών δε θέλησε να αναλάβει την ευθύνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News