«Έρχονται» τρεις νέες ειδικότητες στην Ιατρική

Ελλάδα
«Έρχονται» τρεις νέες ειδικότητες στην Ιατρική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στην εκπαίδευση των νέων γιατρών φέρνει η Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με τίτλο “Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας”. Ουσιαστικά, μιλάμε για αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης, τη μετονομασία ειδικοτήτων και το περιεχόμενο της άσκησης για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας.

Η ρύθμιση, που αφορά 40 ιατρικές ειδικότητες, τρεις ειδικότητες άλλων πτυχίων και έξι εξειδικεύσεις, όπως προέκυψε έπειτα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), γίνεται σε μια προσπάθεια να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις παγκόσμιες εξελίξεις στην ιατρική εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη θεσμική παρέμβαση στο θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων ύστερα από 24 χρόνια.

Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη θεσμοθέτηση τριών νέων ειδικοτήτων, της Ιατρικής Γενετικής (αφορά γιατρούς), της Εργαστηριακής Γενετικής (αφορά βιολόγους) και της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής (αφορά οδοντιάτρους). Στον τομέα της Γενετικής προστίθενται δύο νέες εξειδικεύσεις, της Επείγουσας Ιατρικής με στόχο να συμβάλει στην αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, και του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Από την άλλη, η Οδοντοφατνιακή ή Στοματοχειρουργική Χειρουργική θα έχει συνολικό χρόνο εκπαίδευσης τα τρία έτη και θα δίνει έμφαση στην εκτέλεση σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων στη στοματική κοιλότητα, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση εμφυτευμάτων με ταυτόχρονη κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση. Σύμφωνα με πληροφορίες των νοσοκομειακών γιατρών, θα επακολουθήσουν επιπρόσθετα νομοθετήματα που θα φέρουν επιπλέον αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στην ιατρική εκπαίδευση και στη διά βίου εκπαίδευση των γιατρών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι δρομολογούνται τομές και στη διαδικασία λήψης ιατρικής ειδικότητας, καθώς καθιερώνονται πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται από κοινή επιτροπή, με τους ειδικευμένους ωστόσο να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.

Η ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας μετονομάζεται επισήμως σε Ενδοκρινολογία -Διαβητολογία- Μεταβολισμός, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στον “εμφύλιο πόλεμο” που έχει ξεσπάσει με τους παθολόγους-διαβητολόγους για τον “έλεγχο” των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Πάντως, ο νομοθέτης επιδεικνύει εξαιρετικές ικανότητες ισορροπίας, καθώς παράλληλα αναγνωρίζει μία νέα εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, ανάβοντας έτσι το... “πράσινο φως” στους παθολόγους και τους παιδιάτρους να αποκτήσουν τον συγκεκριμένο τίτλο έπειτα από δύο χρόνια επιτυχούς εκπαίδευσης σε αναγνωρισμένα διαβητολογικά κέντρα.

Η Ακτινοδιαγνωστική μετονομάστηκε σε Ακτινολογία, και στην Ιατρική Βιοπαθολογία προστέθηκε ο όρος “Εργαστηριακή Ιατρική”. Τέλος, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, εκτός από ιατρική, έγινε και οδοντιατρική ειδικότητα.

Αλλαγές, όμως, προβλέπονται και στον χρόνο εκπαίδευσης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας. Συγκεκριμένα, ο χρόνος εκπαίδευσης για την Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία επεκτείνεται σε πέντε χρόνια, αντί τεσσάρων που είναι σήμερα, ενώ ακόμη ένα έτος προστίθεται για την απόκτηση τίτλου Αλλεργιολογίας (από πέντε γίνονται έξι έτη). Αντίστοιχα, οι γενικοί γιατροί θα εκπαιδεύονται επί πέντε χρόνια (ήταν τέσσερα), όπως και οι δερματολόγοι-αφροδισιολόγοι και οι γιατροί που αποκτούν ειδικότητα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Από τέσσερα σε πέντε χρόνια αυξάνονται και τα χρόνια ειδίκευσης στην Παιδιατρική, από πέντε σε έξι τα χρόνια για την Πνευμονολογία-Φυματιολογία, από έξι σε επτά για τη Νευροχειρουργική και στα πέντε χρόνια για την Ιατροδικαστική.

Η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση για τις ιατρικές ειδικότητες είχε εκδοθεί το 1994. Η νέα επεξεργασία υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), διήρκεσε περίπου 2 χρόνια και για την ολοκλήρωσή της συμμετείχαν περισσότεροι από 600 γιατροί (πανεπιστημιακοί, γιατροί, γιατροί του ΕΣΥ, εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου). Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού στην Ιατρική, ώστε να εναρμονιστεί με τις ριζικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση παγκοσμίως, θα αναχαιτίσει την έξοδο νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Ωστόσο, σοβαρές αντιρρήσεις έχει εκφράσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το συνολικό σχέδιο νόμου για την ιατρική εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται από το υπουργείο Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «αντιδραστικές αλλαγές», τις οποίες «επιδιώκουν να περάσουν στα μουλωχτά πίσω από την πλάτη των γιατρών και των συλλογικών τους οργάνων. Δεν είναι τυχαίο ότι η αρχική τους πρόθεση ήταν να μην ενημερωθεί η Ομοσπονδία πριν δοθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο».

Στη συνάντηση που είχαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον υπουργό Υγείας τη Δευτέρα 7 Μαΐου, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι το προσχέδιο νόμου θα δοθεί έγκαιρα στην ΟΕΝΓΕ, ώστε η τελευταία να τοποθετηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News