default-image

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ελλάδα
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 100.000 υποψήφιοι μαθητές έχουν ήδη μπει στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους, μιας και μένουν σχεδόν τρεις βδομάδες από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Ιδιαίτερο γνώρισμα των φετινών εξετάσεων αποτελεί η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η απουσία των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, η κατάργηση του επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 8 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου, θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα ΕΠΑ.Λ. Η ώρα έναρξης της εξέτασης είναι στις 8:30 π.μ. και είναι κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ., ενώ η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Όπως έχει ανακοινωθεί, εξάλλου, φέτος τα ΑΕΙ θα δεχτούν 74.692 εισακτέους, σχεδόν 4.000 περισσότερους από πέρυσι.

Σχετικά τώρα με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, πράγμα που αποτελεί και το μεγάλο άγχος των υποψηφίων, οι βασικοί παράγοντες που θα τις καθορίσουν φαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να είναι τρεις. Πιο αναλυτικά, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, « πρώτον ο βαθμός ευκολίας-δυσκολίας των θεμάτων εκτιμώ ότι δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρυσι. Και αυτό κυρίως διότι τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα) έχει βρεθεί ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια “στρατηγική διαχείρισης” του μαθητικού πληθυσμού». Ο δεύτερος παράγοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, αφού έχουμε αύξηση εισακτέων κατά 3.996 (από 70.726 το 2017 σε 74.692 φέτος), ενώ ο αριθμός των υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από τον περσινό, δηλαδή περίπου 105.000.

Όσον αφορά στον αριθμό των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο ισχύουν τα εξής: Οι 461 σχολές, τα τμήματα και οι εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, των ΑΣΤΕ, των Στρατιωτικών Σχολών, των σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού βρίσκονται σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, που κατατάσσονται ως εξής: 135 τμήματα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, 247 τμήματα στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, 133 τμήματα στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και 172 τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τρίτον, βασικός παράγοντας είναι η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις λεγόμενες «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Ωστόσο φέτος τα τμήματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων δε θα διαφέρουν ορατά από εκείνα που επέλεξαν οι υποψήφιοι το 2017.

Ιατρική, Νομική και άλλες περιζήτητες σχολές

Λαμβάνοντας ως βάση το ότι η Ιατρική και η Νομική Αθήνας ήταν τα δύο τμήματα που πέρυσι συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών, ο κ. Κάτσικας τονίζει ότι «η επιμονή στις νομικές σχολές ακολουθεί μια παράδοση που θέλει τις Νομικές να “σηκώνουν κεφάλι” όταν δεν υπάρχει στο πεδίο τους άλλη σχολή που να “υπόσχεται” άμεση επαγγελματική αποκατάσταση».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, συχνά δε δίνεται σημασία στο γεγονός ότι στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων “φιγουράρουν” με μεγαλύτερη συχνότητα τα Τμήματα ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στην Καστοριά και το Αργοστόλι, το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας, τα Τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, τα πανεπιστημιακά Τμήματα Χημείας σε όλη τη χώρα, καθώς και τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας στο Πάντειο. Ειδικά για τα Τμήματα Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά και στο Αργοστόλι, αυτά επελέγησαν από 13.330 και 12.209 υποψηφίους αντίστοιχα, ενώ από 12.250 επελέγη το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας και από 11.110 το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη.

Με σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 982 τ. Β’/2018) έχει δημοσιευτεί η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει σε ποια επιστημονικά πεδία θα ενταχθούν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όπως παρατήρησε σχετικά ο κ. Κάτσικας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μεγαλύτερες απώλειες στον αριθμό των τμημάτων υπάρχουν στο 3ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο διαγράφονται 16 τμήματα ΤΕΙ (πρώην Αθήνας και Πειραιά) και προστίθενται 10 πανεπιστημιακά τμήματα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας), ενώ αντίστοιχα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο διαγράφονται 18 τμήματα ΤΕΙ και προστίθενται 9 πανεπιστημιακά τμήματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Υπενθυμίσεις για τους φετινούς υποψηφίους

1. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, υποψήφιοι από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑ.Λ. συμμετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών και Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι από ΕΠΑ.Λ. διεκδικούν εναλλακτικά:

α) είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών και Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού,

β) είτε ειδικό ποσοστό θέσεων (1%) των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. μόνο σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και ΑΕΝ. Το κοινό ειδικό ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. στα Πανεπιστήμια είναι 5% των θέσεων, ενώ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των θέσεων (μόνο για φέτος).

2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν δηλώσει ήδη την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

3. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που ορίζεται στις προκηρύξεις που εκδίδουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

4. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2016 ή το 2017 (με τα ημερήσια ΓΕ.Λ. ή με τα ημερήσια ΕΠΑ.Λ.). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων θα υποβάλουν απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕ.Λ. θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε επιστημονικά πεδία.

5. Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕ.Λ. ή των ΕΠΑ.Λ. εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News