Τσίπρας: Στόχος η οριστική έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο

Ελλάδα
Τσίπρας: Στόχος η οριστική έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, δεν είναι όμως το μοναδικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Απομένουν ακόμα ορισμένα βήματα στην τελική ευθεία που ήδη έχουμε μπει» πρόσθεσε.

 Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρώτο είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για την οποία σημείωσε: «Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα, το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup. Οι συζητήσεις αυτές όμως, δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Eurogroup του περασμένου Ιούνη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, όσο, όμως, και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας. Επομένως, εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Καθώς αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που, ήδη, καταγράφεται».

Όμως, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το κομβικότερο ζήτημα όλων είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, για τον οποίο υπογράμμισε: «Αν μέχρι σήμερα έχουμε αναφερθεί στο γενικό περίγραμμα και τις αρχές του σχεδίου που οραματιζόμαστε για τη μνημονιακή Ελλάδα, πλέον, έχει έρθει η ώρα αυτό να αποτυπωθεί συγκεκριμένα. Το σχέδιο αυτό θα συζητήσει και θα εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup».

Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελεί την αποτύπωση μιας συνολικής, ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο», εξήγησε, «το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Μιλάμε λοιπόν», συνέχισε, «για μια συνεκτική στρατηγική. Η οποία εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία, και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα».

Και, «το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική -όπως αποδείχθηκε- λογική. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί, σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενή της μέρα μετά από μία πολυετή κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News