Ελλάδα

Πότε «παραλύει» η χώρα, λόγω της απεργίας;

«Κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας» με άλλους αντιπροσωπευτικούς φορείς της «κοινωνίας των πολιτών» δημιουργούν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, που προκήρυξαν 24ωρη γενική απεργία για την Τετάρτη 30 Μαΐου. Θα είναι «πανεθνική ημέρα δράσης», η οποία θα περιλαμβάνει επίσης στάσεις εργασίας και άλλες μορφές κινητοποιήσεων από τους υπόλοιπους φορείς. Εξάλλου ανακοίνωση για συμμετοχή στην απεργία εξέδωσε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ μαζί με τους υπόλοιπους αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που μετέχουν ήδη στην «κοινωνική συμμαχία», απευθύνουν «κάλεσμα συμμετοχής και σε άλλους φορείς να ενταχθούν στον κοινό αγώνα, ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία και στην υπερφορολόγηση».

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη 30 Μαΐου, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η διάλυση του ΝΑΤ και η αρπαγή κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, η αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων, οι φημολογούμενες νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και οι νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στις εφάπαξ παροχές, τόσο στους αξιωματικούς όσο και στα κατώτερα πληρώματα, η οξυνόμενη και διογκούμενη συνεχώς ανεργία του κλάδου, η “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία, η συνεχής παραβίαση των όρων εργασίας και η συνεχής υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα».

Η ΠΝΟ καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα, ενώ τονίζει ότι ενώνει τη φωνή της και τις δυνάμεις της με το σύνολο των λοιπών εργαζομένων και συνταξιούχων όλης της χώρας.

Απεργιακή συγκέντρωση

Στο Ηράκλειο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν αποφασίσει για τη μέρα εκείνη απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίασή της, η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου συζήτησε για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κλάδο των κατασκευών, μετά και από την κλαδική απεργία τον Μάρτιο, που «φανέρωσε δυνατότητες και προϋποθέσεις στη βελτίωση και αποτελεσματικότητα του αγώνα».

«Η επιστροφή στην “ομαλότητα” δε σημαίνει ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών-αντιασφαλιστικών νόμων που κατέκλυσαν τα τελευταία χρόνια τη ζωή μας. Δε σημαίνει επιστροφή των μισθών και ανάκτηση όλων των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που διαλύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Η “ανάπτυξή” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Οι οικοδόμοι ξέρουμε ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κερδίσαμε έγινε πράξη με απεργίες, με σκληρούς και πολλές φορές με αιματηρούς αγώνες.

Έτσι και σήμερα επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και συμμετέχουμε στην απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 30 Μαΐου με το πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δε θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα αν δεν τα σταματήσουμε εμείς»

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Γάλακτος και Τροφίμων Νομού Ηρακλείου, που καλεί τα μέλη του στις 10 το πρωί της 30ής Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας με αιτήματα:

* «Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

* Κατάργηση όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων και των τριών μνημονίων.

* Επαναφορά και υποχρεωτικότητα των κλαδικών ΣΣΕ.

* Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

* Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις.

Συνάδελφοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια νιώσαμε στο πετσί μας τι σημαίνει η “δίκαιη” ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και βιομήχανοι. Όπως το νιώθουμε και σήμερα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε γραφείο του κλάδου:

* Όταν φτάνουμε στο σημείο να φοβόμαστε να πάρουμε το αμάξι να γυρίσουμε σπίτι, από την κούραση, από την πίεση της δουλειάς και το “βγάλτε ακόμα κάτι παραπάνω για την επιχείρηση” που μας λένε τα αφεντικά κι ας δουλεύουμε ήδη για δύο και για τρεις.

* Όταν από την κούραση και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας μάς παίρνουν από τη δουλειά τα ασθενοφόρα.

* Όταν με νόημα οι διευθυντάδες μάς λένε εκβιαστικά “πρέπει πρώτα να κοιτάς τα παιδιά σου και να μην ασχολείσαι με τα σωματεία”.

* Όταν μας καλούν στα γραφεία τους και μας υπενθυμίζουν πως από τη μια είναι δικαίωμά μας να έχουμε συνδικαλιστική δράση, αλλά από την άλλη “να προσέχεις γιατί μπορεί με τη δράση σου να βάλεις σε κίνδυνο την επιχείρησή μας και να στείλεις στην ανεργία τους συναδέλφους σου”.

* Όταν περιμένουμε να πληρωθούμε τον κόπο μας, για να πάρουμε ανάσα από τις υποχρεώσεις που τρέχουν, και μας κάνουν τη “χάρη” να μας δώσουν ένα... έναντι του μισθού μας και πρέπει να πούμε κι ευχαριστώ επειδή “αλλού υπάρχουν και χειρότερα”, με την απληρωσιά να διευρύνεται για όλο και περισσότερους εργαζόμενους.

* Όταν κάνουμε διπλοβάρδιες, μπαίνουμε μέρα και βγαίνουμε νύχτα από το εργοστάσιο.

* Όταν οι οδηγοί του κλάδου βρίσκονται στο τιμόνι 10 και 12 ώρες με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους, πέρα από τον κίνδυνο να χάσουν το δίπλωμά τους, άρα τη δουλειά τους.

* Όταν η απλήρωτη υπερωρία δεν έχει τέλος!

Από την άλλη οι βιομήχανοι στον κλάδο έχουν αύξηση στα κέρδη τους. Σε έναν κλάδο που δε γνώρισε κρίση, είναι ο πρώτος εξαγωγικός κλάδος της χώρας, ενώ εμείς οι εργαζόμενοι ζούμε με όλο και λιγότερα.

Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν επενδύσεις και επιχειρηματικότητα. Ξέρουμε καλά ότι κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει για να δώσει θέσεις εργασίας και εισόδημα στους εργαζόμενους. Επενδύει για να βγάλει κέρδη. Για να γίνουν “ανταγωνιστικές” οι μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει να μας κάνουν ακόμα πιο φθηνούς, πιο ευέλικτους, πιο υποταγμένους.

Γι’ αυτό και δε θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα αν δεν τα σταματήσουμε εμείς. Σχεδιάζουν νέες μειώσεις μισθών, μεγαλύτερη διεύρυνση ελαστικών σχέσεων εργασίας, νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, μειώσεις συντάξεων και ομαδικές απολύσεις».

Σχόλια