Σαν σήμερα πριν 83 χρόνια πέθανε ο φιλέλληνας Λόρενς της Αραβίας

Ελλάδα
Σαν σήμερα πριν 83 χρόνια πέθανε ο φιλέλληνας Λόρενς της Αραβίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από 83 χρόνια, αφήνει την τελευταία του ζωή ο Τόμας Έντουαρτ Λόρενς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως «Λόρενς της Αραβίας». Ο Λόρενς ήταν φιλέλληνας αρχαιολόγος, στρατιωτικός και συγγραφέας, ο οποίος, μάλιστα, υπήρξε στενός φίλος του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

 Έγινε θρύλος καθώς ηγήθηκε της αραβικής εξέγερσης εναντίον των Οθωμανών. Ο θρύλος του γιγαντώθηκε - μετά θάνατον - εξαιτίας της αμερικανικής βιογραφικής ταινίας “Λόρενς της Αραβίας”, παραγωγής 1962, του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιν. Στην ταινία, η οποία απέσπασε 7 Όσκαρ, πρωταγωνίστησαν οι ηθοποιοί Πίτερ Ο’ Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Άντονι Κουίν, Τζακ Χόκινς, Άλεκ Γκίνες και Χοσέ Φερέρ.

Η γέννηση του Χο Τσι Μινχ

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Μαΐου του 1890 όταν γεννιέται ο Χο Τσι Μινχ, ο κομμουνιστής ηγέτης του Βιετνάμ, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα των συμπατριωτών του αρχικά εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών και στη συνέχεια κόντρα στους Αμερικανούς εισβολείς. Από το 1975 η πρωτεύουσα του Βιετνάμ, η οποία μέχρι τότε λεγόταν Σαϊγκόν, μετονομάζεται σε Χο Τσι Μινχ.

Οι Ιρλανδοί εναντίον του βασιλιά

Ήταν 19 Μαΐου του 1932 όταν η ιρλανδική Βουλή υπερψηφίζει νόμο ο οποίος καταργεί στην πράξη τον όρκο πίστης και αφοσίωσης στο βασιλιά της Αγγλίας.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός επί ελληνικού εδάφους

Σαν σήμερα, στις 19 Μαΐου του 1971, λαμβάνει χώρα στο στάδιο «Καραϊσκάκη», στον Πειραιά, ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Αντιμέτωπες τίθενται η λονδρέζικη Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες αναδεικνύονται ισόπαλες με σκορ 1-1. Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης που διεξήχθη σε ελληνικό έδαφος.

Την εποχή εκείνη, ωστόσο, οι κανονισμοί δεν προέβλεπαν τη διενέργεια παράτασης, με αποτέλεσμα να οριστεί επαναληπτικός αγώνας τη μεθεπομένη στο ίδιο γήπεδο. Στον αγώνα της 21ης Μαΐου, η Τσέλσι επικράτησε της μεγάλης της αντιπάλου και κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η «Λέιλα» και οι δύο θρύλοι της ροκ

Σαν σήμερα, στις 19 Μαΐου του 1979, ο θρυλικός κιθαρίστας Έρικ Κλάπτον ενώνεται με τα δεσμά του γάμου με την Πάτι Μπόιντ, την πρώην σύζυγο του “σκαθαριού” Τζορτζ Χάρισον. Πρόκειται για την περίφημη “Λέιλα” του ομώνυμου τραγουδιού του Κλάπτον, το οποίο γράφτηκε για την Πάτι Μπόιντ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Κλάπτον είχε “μπλέξει” με τα ναρκωτικά και η γυναίκα του φίλου του τον βοήθησε. Ο Έρικ την ερωτεύτηκε παράφορα, ωστόσο εκείνη δεν έδειξε να ανταποκρίνεται. Ο κιθαρίστας των “Beatles” θα χωρίσει τελικά με την Μπόιντ το 1977, η οποία δύο χρόνια μετά γίνεται κι επίσημα κυρία Κλάπτον. Στο γάμο του ζευγαριού παρευρέθηκε και ο ίδιος ο Χάρισον, ο οποίος δεν κράτησε κακία στο φίλο του.

Η αποχώρηση του Αντώνη Τρίτση

Ήταν 19 Μαΐου του 1989 όταν ο Αντώνης Τρίτσης αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ και ανακοινώνει την ίδρυση του νέου του κόμματος, το οποίο φέρει το όνομα “Ριζοσπαστικό Κίνημα”. Τον επόμενο χρόνο, με τη στήριξη και της Ν.Δ., εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων. Περίπου δύο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 1992, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 55 ετών, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο είχε υποστεί λίγες μέρες νωρίτερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News