Ο Νικηταράς ο «Τουρκοφάγος» που σημάδεψε την ελληνική ιστορία

Απόψεις
Ο Νικηταράς ο «Τουρκοφάγος» που σημάδεψε την ελληνική ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Μαΐου του 1821 όταν το όνομα του μεγάλου οπλαρχηγού Νικηταρά γράφεται με «χρυσά» γράμματα στην Ελληνική Ιστορία.

Οι επαναστάτες κατατροπώνουν τους Οθωμανούς στα Δολιανά της Κυνουρίας, επισφραγίζοντας έτσι το θρίαμβο που είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν στο Βαλτέτσι. Η μάχη των Δολιανών ήταν αυτή η οποία «χάρισε» στον Νικηταρά το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος».

Όπως λέει ο θρύλος, μετά τη μάχη οι συμπολεμιστές του προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν το σπαθί του από το χέρι του, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν...

Η νίκη των Ελλήνων στα Δολιανά έσφιξε ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Τριπολιτσά, η οποία ακόμα βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή.

Σαν σήμερα όμως, πολλά γεγονότα σημάδεψαν την ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Μπακούνιν, Μαρξ και Α' Διεθνής

Στις 18 Μαΐου του 1814 έρχεται στη ζωή στο Πριαμούκινο της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο θεωρητικός του αναρχισμού Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Μπακούνιν. Ο Μπακούνιν υπήρξε από τις πλέον διάσημες επαναστατικές μορφές του 19ου αιώνα, ενώ άσκησε - όσο λίγοι - επιρροή στη διαμόρφωση του αναρχικού κινήματος. Έχοντας επηρεαστεί από τον Χέγκελ, ήρθε σε επαφή με τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τον Προυντόν.

Ο Ρώσος επαναστάτης, ωστόσο, σταδιακά εναντιώθηκε στην ύπαρξη κάθε μορφής κράτους, ακόμα κι αν αυτό είναι σοσιαλιστικό. Οι διαχωριστικές γραμμές κομμουνισμού και αναρχίας έχουν τις ρίζες τους στη διαμάχη ανάμεσα στον Μπακούνιν και τον Μαρξ και την Πρώτη Διεθνή Ένωση Εργατών, από την οποία οι θιασώτες του πρώτου αποβλήθηκαν...

Δωροδοκία και... υποβιβασμός

Στις 18 Μαΐου του 1980, πριν από ακριβώς 38 χρόνια, διοικητικό στέλεχος της ομάδας του Ηρακλή επιχειρεί να δωροδοκήσει τον αμυντικό του ΠΑΟΚ Φιλώτα Πέλλιο. Ο άνθρωπος του «γηραιού» κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να δώσει 500.000 δραχμές στον Πέλλιο, προκειμένου αυτός να έχει μειωμένη απόδοση στον επαναληπτικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του και τον Ηρακλή για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα οι «κυανόλευκοι» να κριθούν ένοχοι και να υποβιβαστούν για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία τους.

Το τραγικό τέλος του Ίαν Κέρτις

Ήταν 18 Μαΐου του 1980, όταν ο τραγουδιστής του βρετανικού μουσικού συγκροτήματος “Joy Division”, Ιάν Κέρτις (Ian Curtis), βάζει τέλος στη ζωή του. Η θρυλική μπάντα από το Μάντσεστερ διαλύεται λίγο μετά και περνά στη μουσική ιστορία ως πρωτοπόρα του μουσικού είδους που οι κριτικοί ονόμασαν “post punk”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News