Ελλάδα

Αναμένεται λύση με... δόσεις στο Σκοπιανό

Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνει από σήμερα το Σκοπιανό, καθώς μέσα στις επόμενες έξι μέρες θα φανεί αν θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της FYROM παρουσία του Μάθιου Νίμιτς συναντώνται από το πρωί στο Σούνιο προκειμένου να ξεκινήσει ένας νέος κύκλων διαπραγματεύσεων ιδιαιτέρως καθοριστικός καθώς στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Σόφια, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, το ραντεβού μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν την πρόθεση και την καλή διάθεση για να υπάρξει συμφωνία σε ένα ζήτημα που ταλανίζει τις δύο χώρες για περίπου τρεις δεκαετίες, ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό. Η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσουν για να βρεθούν σε ένα κοινό σημείο είναι μεγάλη, ενώ τα αγκάθια συνεχίζουν να είναι αρκετά, με βασικά τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και την χρήση του ονόματος με την Αθήνα να επιμένει στο «erga omnes» δηλαδή η ονομασία που θα αποφασιστεί να χρησιμοποιείται από τα Σκόπια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία 24ωρα έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο της λύσης... με δόσεις, μία στρατηγική με την οποία διαφωνεί από την πρώτη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση που ζητά μία λύση πακέτο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θέλει τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ονομασία και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα οριστεί, προσδιορίζεται στα δύο χρόνια να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Παράλληλα, τα Σκόπια θα κρατήσουν το ζήτημα της Μακεδονικής ταυτότητας.

Στις δηλώσεις τους λίγο πριν από την σημερινή κρίσιμη συνάντηση, τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης, ωστόσο γνωρίζουν και οι δύο ότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο αρχίζουν να στενεύουν. 

«Εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που δεν θέλησε να ανοίξει τα διαπραγματευτικά του χαρτιά. Σημείωσε όμως πως στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία «θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση (της πΓΔΜ) με την ΕΕ είναι ανοικτός».

Στο αντίποδα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ήταν πιο συγκεκριμένος υποστηρίζοντας πως μέσα σε 11 μήνες που βρίσκονται σε εξέλιξη η διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές ήρθαν πολύ κοντά:

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη φάση, κατ' ουσίαν αντιμετωπίζουμε μία από τις τελευταίες εναπομείνασες διαφορές και διερευνούμε τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες αμφοτέρων των πλευρών. Θεωρώ πως έχουμε ενώπιόν μας μία μεγάλη ευκαιρία, έχουμε επενδύσει τεράστια προσπάθεια σ’ αυτό» υποστήριξε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Παράλληλα έφερε ως παράδειγμα την συμφωνία που υπήρξε μεταξύ της Βορείου και Νοτίου Κορέας σημειώνοντας πως όταν υπάρχει θέληση μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. «Είδαμε τις προάλλες τις δύο Κορέες να κάνουν πρόοδο. Εάν αυτές μπορούν να το καταφέρουν, τότε κι εμείς που μοιραζόμαστε τόσα πολλά όσον αφορά τη νοοτροπία, την κουλτούρα, είμαστε γείτονες, ζούμε σ’ αυτόν τον αιώνα, είμαστε δύο ευρωπαϊκές χώρες, τότε μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το ίδιο και μάλιστα καλύτερα».

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια