default-image

Γ.Κατρούγκαλος: Η πίεση στην Τουρκία για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς θα αποδώσει

Ελλάδα
Γ.Κατρούγκαλος: Η πίεση στην Τουρκία για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς θα αποδώσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άποψη ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να πιέζει την ελληνική πλευρά για εξεύρεση λύσης στο μέτωπο των διαβουλεύσεων για το μείζον θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, αλλά ο χρόνος πιέζει την πλευρά της ΠΓΔΜ, εξέφρασε μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν μείνει τα πιο σοβαρά θέματα, όπως το περίφημο "erga omnes", με τη χώρα μας να επιδιώκει, όπως τόνισε, μια επωφελή συμφωνία.

Στις αναφορές του για το γενικότερο κλίμα έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία υποστήριξε ότι δεν είναι στις προθέσεις της γείτονος η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου, ωστόσο δεν απέκλεισε ένα ατυχές συμβάν ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για στελέχη της κυβέρνησης που χρησιμοποιούν στις δημόσιες αναφορές τους διαφορετικά εκφραστικά μέσα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι δεν κερδίζει αλλά χάνει από την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η αναφορά του, ότι από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα η χώρα μας δεν κέρδισε την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Δεν πιέζει ο χρόνος την Ελλάδα»

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα πλέον στη νέα συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα, εκτός απροόπτου, το προσεχές Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μέσα από την “ΚΡΗΤΗ TV” και την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” υποστήριξε ότι τα δύσκολα ζητήματα είναι μπροστά και δεν έχουν λυθεί, επισημαίνοντας ότι η πίεση βρίσκεται στο γήπεδο των Σκοπίων.

«Έχουν γίνει βήματα από την άποψη ότι έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Έχουν φύγει από το τραπέζι τα ευκολότερα θέματα και έχουν μείνει τα πιο ακανθώδη, όπως αυτό του erga omnes, της συνταγματικής αναθεώρησης. Προφανώς, αν δεν τελειώσουν όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, δε θα έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση. Θέλουμε μια επωφελή συμφωνία. Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε όμως τη συμφωνία στο τσεπάκι μας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα που να μας πιέζει. Η άλλη πλευρά μπορεί να έχει χρονική πίεση και γι’ αυτό το λόγο η μπάλα βρίσκεται στο δικό της γήπεδο και υποχωρήσεις πρέπει να γίνουν από αυτήν την πλευρά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία».

Διάσταση απόψεων

Σχολιάζοντας τη διάσταση απόψεων και ύφους ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για διαφορετικά εκφραστικά μέσα, με την πολιτική και την ενιαία γραμμή, όπως τόνισε, να προσδιορίζεται από τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διπλωματική πίεση που ασκείται στην Τουρκία για να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα αποδώσει.

«Έχουμε ενεργοποιήσει τρόπους διπλωματικής πίεσης στο μέτωπο της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη και ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν κερδίζει αλλά χάνει όσο παρατείνεται αυτή η αδικαιολόγητη κράτηση των στρατιωτικών μας. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην παραταθεί η κράτηση των δύο Ελλήνων.

Η πολιτική είναι ενιαία, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Προσδιορίζεται από τον πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές φορές διαφορετικά εκφραστικά μέσα, αλλά είναι σύμφυτα στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, άρα και του κάθε πολιτικού. Δεν μπορεί να αναιρέσει κανείς την ποικιλομορφία την εκφραστική των ανθρώπων».

«Χρέος και έξοδος πάνε πακέτο»

Ως αρχή του τέλους της κρίσης και το οριστικό τέλος των μνημονίων χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας με έμφαση ότι τα βάρη που έχει συσσωρεύσει η κρίση δε θα απομακρυνθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Ποια θα είναι τώρα η μορφή της εποπτείας στη μεταμνημονιακή εποχή; Ίδια ακριβώς με εκείνη που έχει υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες που έχουν βγει από το πρόγραμμα.

«Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει ότι τον Αύγουστο αφήνουμε πίσω τα προγράμματα, με μια καθαρή έξοδο. Είναι αλήθεια ότι η καθαρή έξοδος δε σημαίνει ότι θα φύγουν αμέσως όλα τα βάρη που έχει συσσωρεύσει η κρίση. Αυτό το οποίο εξασφαλίζουμε είναι ότι θα μπορούμε με ελεύθερα τα χέρια μας να υλοποιήσουμε πολιτικές υπέρ των πολλών και των αδύναμων. Είναι η αρχή του τέλους της κρίσης και το τέλος των μνημονίων.

Η εποπτεία μετά το τέλος των μνημονίων θα είναι ανάλογη με αυτή που έχουν χώρες που έχουν φύγει από πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Ενδεχομένως να υπάρξει, όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών, μια μεγαλύτερη συχνότητα στην εποπτεία, αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δε θα έχει τα χαρακτηριστικά των μνημονίων.

Επιδιώκουμε αυτά τα δύο πράγματα να πάνε πακέτο. Το χρέος δηλαδή και το τέλος των μνημονίων. Έχουμε εξασφαλίσει από τώρα ότι από την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο θα ενεργοποιηθεί μια δέσμη μέτρων που έχουν αποφασιστεί από το Eurogroup και κάνουμε καθετί δυνατό ώστε και άλλα πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα να έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι τότε».

«Η επίσκεψη Ερντογάν δε βοήθησε στην αποκλιμάκωση της έντασης»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει - χωρίς την επιδίωξη Αθήνας και Άγκυρας - ένα ατυχές συμβάν ανάμεσα στις δύο χώρες, υποστήριξε ωστόσο ότι έχουν δημιουργηθεί δίαυλοι επικοινωνίας που εξασφαλίζουν την εκτόνωση της έντασης.

Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ παραδέχτηκε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας δε βοήθησε στην αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ έφερε ως παράδειγμα την κρίση των Ιμίων και το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί τις κρίσιμες αυτές ημέρες, με σκοπό να αναδείξει τις διαφορές του... τότε με το σήμερα.

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι ένα μείγμα αποφασιστικότητας αλλά και ψυχραιμίας. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να κλιμακώνουμε την ένταση, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε δείγματα ενδοτικότητας. Τα δικά μας τα συμφέροντα θεμελιώνονται στο διεθνές δίκαιο. Έχουμε πετύχει μια αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από τα συμπεράσματα των τριμερών συνεργασιών που έχουμε. Πρέπει να αισθανόμαστε ισχυροί και να μην ανησυχούμε, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση.

Δε θεωρώ ότι είναι στις προθέσεις της άλλης πλευράς η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου. Προφανώς μπορεί από ατύχημα - χωρίς καμία πλευρά να το θέλει - να προκύψει ένα συμβάν, αλλά έχουμε εξασφαλίσει διαύλους επικοινωνίας προκειμένου σε περίπτωση ατυχήματος να εκτονωθεί η ένταση.

Δεν πετύχαμε μέσα από την επίσκεψη Ερντογάν την αποκλιμάκωση της έντασης, γιατί γι’ αυτό χρειάζονται δύο, πετύχαμε όμως πράγματι να υπάρχουν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτή είναι και η πιο σημαντική διαφορά με το 1996, το πρώτο μεγάλο συμβάν στα Ίμια, όταν έλειπαν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και χρειαζόταν τότε να μεσολαβήσουν οι Αμερικανοί, όπως θυμόσαστε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News