Αρχηγός Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων: «Δε θα ανεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο»

Ελλάδα
Αρχηγός Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων: «Δε θα ανεχθούμε τετελεσμένα στο Αιγαίο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για άλλη μια φορά η Άγκυρα απειλεί την Αθήνα και την Λευκωσία με το πέρας της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Efes 2018» στην δυτική Σμύρνη από όπου ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο και η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι οι τουρκικές ΕΔ είναι πλέον κατά πολύ ισχυρότερες από ότι στο παρελθόν, κάτι που αποδείχθηκε, όπως είπε, στην άσκηση.

Ο Τούρκος αρχηγός στην ομιλία του προς τους στρατηγούς τόνισε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Επιπλέον όπως ανέφερε ο ίδιος: «Από την πλευρά μας γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Πάντως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αποφασιστικότητα προστατεύουν σε όλες τις θάλασσές μας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Δε θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τα προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου῾ στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να διασφαλίζουν την ειρήνη και ασφάλεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες και η Τουρκία θα είναι η εγγύηση γι᾽αυτό».

Ακόμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με αποφασιστικότητα λαμβάνουν όλα τα μέτρα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο” όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος

Επιπλέον, σύμφωνα με το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ανατολή", ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, υποστήριξε ότι οι εκκαθαρίσεις από τους κατηγορούμενους ως Γκιουλενιστές, αναβάθμισαν την ισχύ του Τουρκικού Στρατεύματος: "Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γίνει πολύ ισχυρότερες μετά την εκκαθάρισή τους από τα μέλη της FETO" και τόνισε ότι αυτό αποδεικνύεται μέσα από την άσκηση ΕΦΕΣ.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε επίσης ότι, η εγχώρια παραγωγή οπλικών συστημάτων και κυρίως η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" στην Άφριν της Συρίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία τους.

Περίπου 7.500 στρατιωτικοί είναι σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εξ'αυτών 945 είναι από: ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλγερία, τη Γεωργία, την Ιταλία, το Κατάρ, το Καζακστάν, το Κοσσυφοπέδιο, το Κουβέιτ, την Ουγγαρία, τη Μακεδονία, τη Μαλαισία, τη Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν , Τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.

Η τελική φάση της άσκησης στην περιοχή Seferihisar ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 11 Μαΐου.

Πηγή: pronews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News