Ευγένιος Σπαθάρης: Ο άνθρωπος πίσω από τη... σκιά του Καραγκιόζη

Ελλάδα
Ευγένιος Σπαθάρης: Ο άνθρωπος πίσω από τη... σκιά του Καραγκιόζη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών στη χώρα μας. Ο λόγος για τον σπουδαίο Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος -κατά γενική ομολογία- υπήρξε ο πιο διάσημος καραγκιοζοπαίκτης.

Ο Σπαθάρης γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1924 στην Κηφισιά της Αθήνας. Πατέρας του ήταν ο Σωτήρης Σπαθάρης, ο οποίος επίσης ασχολιόταν με το θέατρο σκιών. Ο Ευγένιος άρχισε από πολύ νεαρή ηλικία να δίνει παραστάσεις, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε θέατρα και πρεσβείες της Αθήνας.

Παρουσίασε στο ελληνικό κοινό πληθώρα παραστάσεων με πρωταγωνιστή το λαϊκό ήρωα Καραγκιόζη, τόσο σε θέατρο σκιών, όσο και με κανονικούς ηθοποιούς. Στα πιο διάσημα έργα του περιλαμβάνονται το «Ταξίδι», το «Καταραμένο Φίδι», ο «Δικτάτορας», «Ο Αλέκος με τα κυδώνια» κ.ά.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο Σπαθάρης έκανε περιοδείες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, κάνοντας διάσημο τον Καραγκιόζη. Μεταξύ άλλων έδωσε παραστάσεις στο Παρίσι, τη Λιέγη, τη Ρώμη, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Κάιρο. Εξάλλου, πολλά από τα έργα του ως ζωγράφου εκτέθηκαν σε εκθέσεις στην Αθήνα, τη Ζυρίχη, το Παρίσι, αλλά και τη Νέα Υόρκη. Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και του Ινστιτούτου Παγκόσμιου Θεάτρου της UNESCO.

Πέθανε στις 9 Μαΐου του 2009: Τρεις μέρες νωρίτερα είχε τραυματιστεί βαρύτατα στο κεφάλι, όταν, ενώ βρισκόταν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών σε εκδήλωση προς τιμήν του, έχασε την ισορροπία του κι έπεσε από σκάλες.

Σαν σήμερα όμως σημειώθηκαν κι άλλα γεγονότα που συγκλόνισαν την παγκόσμια ιστορία και «σημάδεψαν» την πολιτική σκηνή.

Η άνευ όρων συνθηκολόγηση των ναζί

Εβδομήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την «Ημέρα της Νίκης», όταν μετά από συνολικά 2.194 μέρες πολεμικών συρράξεων, τελειώνει κι «επίσημα» η κτηνωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου του 1945, υπογραφόταν στο Βερολίνο η ιστορική «Πράξη Συνθηκολόγησης» ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις και τους Γερμανούς, οι οποίοι παραδίδονταν άνευ όρων. «Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεών μας κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό τη γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων...», αναφερόταν συγκεκριμένα στο πρώτο άρθρο της παράδοσης των ναζί στους Συμμάχους.

2000: Η διαγραφή του Καρατζαφέρη

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 9 Μαΐου του 2000, ο - τότε - πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, διαγράφει από το κόμμα το βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος μετέπειτα ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα ΛΑΟΣ. Αιτία ήταν οι δημόσιες δηλώσεις του τελευταίου εναντίον τόσο του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, όσο και του ίδιου του Κώστα Καραμανλή. Αρκετά χρόνια μετά, πάντως, το Νοέμβριο του 2011, ο Καρατζαφέρης έμελλε να συνεργαστεί εκ νέου με τη ΝΔ, όταν το κόμμα του συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News