Αυτοί είναι οι «21» για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων για τον καρκίνο

Ελλάδα
Αυτοί είναι οι «21» για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων για τον καρκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον της δικαιοσύνης τα μέλη του κυκλώματος παράνομης πώλησης φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον ανακριτή.

Η ογκώδης δικογραφία, που διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για τη δράση του κυκλώματος, περιλαμβάνει πληθώρα στοιχείων για εμπλοκή γιατρών και νοσηλευτών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και για ιδιώτες και φαρμακοποιούς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, η σπείρα μεταπουλούσε ακριβά φάρμακα, που υπεξαιρούσε από νοσοκομεία, σε συνεργαζόμενα φαρμακεία ή τα προωθούσε σε χώρες εκτός Ελλάδος.

Τα αρχηγικά μέλη

Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών.

Πρόκειται για τον 70χρονο «Αιγύπτιο» μόνιμο κάτοικο Γερμανίας με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον 64χρονο με κωδική ονομασία ο «Έλληνας» και ακόμη έναν τον «μηχανόβιο».

Όταν έκαναν τις συνεννοήσεις για τα φάρμακα χρησιμοποιούσαν τις παρακάτω κωδικές ονομασίες, θέλω το «Ο», θέλω το «μα», θέλω το «αβα» ή τη «Στέλλα».

Σημειώνεται ότι η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητα της αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη με σημαντική ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο και προέρχονταν είτε από Νοσοκομεία – νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου υπεξαιρούνταν από μέλη της οργάνωσης, είτε από παράνομες συνταγογραφήσεις και απάτες.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες, Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι, συνολικά είκοσι ένα άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 70, 57 και 64 ετών.

Πιο αναλυτικά, τα τρία αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν συγκροτήσει τη συγκεκριμένη διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση. Στόχος της οργάνωσης ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και υπεξαιρέσεων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Πώς δρούσαν;

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.

Για την επίτευξη του σκοπού τους, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία φαρμακείου, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η σπείρα αφαιρούσε ακόμη και μέρος της χορηγηθείσας δόσης από τον ασθενή με στόχο τη μεταπώληση του υπολοίπου. Δηλαδή, από το σύνολο της δόσης που έπρεπε να χορηγηθεί στον καρκινοπαθή «εξοικονομούσαν» ποσότητα την οποία μεταπωλούσαν ως νέο φάρμακο.

Δηλαδή αν τρεις ασθενείς έπρεπε να λάβουν ως θεραπεία 500ml φαρμάκου τους χορηγούσαν 300ml και με το υπόλοιπο επωφελούνταν με τη δημιουργία νέα δόσης την οποία μεταπωλούσαν σε άλλον ασθενή.

Τα αντικαρκινικά φάρμακα που προόριζαν για εξαγωγή αποθήκευαν σε ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και ανθοπωλείο στο Παγκράτι. Δεδομένης της κακής αποθήκευσης και συντήρησης τους εγείρεται και ζήτημα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Δείτε τις φωτογραφίες από το πρακτορείο intime:

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News