default-image

Στο ΣτΕ συζητήθηκαν οι προσφυγές των τοπικών σταθμών

Ελλάδα
Στο ΣτΕ συζητήθηκαν οι προσφυγές των τοπικών σταθμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές που είχαν καταθέσει τηλεοπτικοί σταθμοί, ανάμεσά τους και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η προκήρυξη για τον διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες, με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, όπου η υπόθεση τους εκδικάστηκε σήμερα με πρόεδρο τον Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νίκο Σακελλαρίου, υποστηρίζουν, ότι η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προσθέτουν, ότιη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, έγινε με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια κατά παράβαση της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Στις προσφυγές τους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ΑΝΤ1, ALPHA, STAR και MEGA και η ΕΙΤΗΣΕΕ, έχουν χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία τις επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και τονίζουν πως η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της.

Κατά την εκδίκαση των προσφυγών παρών ήταν και ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Κουτρουμάνος. Ηδη το ΕΡΣ έχει ανακηρύξει πέντε προσωρινούς υπερθεματιστές «κόβοντας» μόνον μία υποψηφιότητα.

Οι νομικοί παραστάτες των τηλεοπτικών σταθμών στάθηκαν στο υπέρμετρο της τιμής εκκίνησης, στη διαγωνιστική διαδικασία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μοναδικό κριτήριο της αδειοδότησης ήταν το οικονομικό και επισημαίνοντας πως, πρόθεση της πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο, αλλά επιδίωξή της η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών.

«Η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι για μας δωρεάν, καταβάλλουμε χρήματα. 1,7-1,8 εκατομμύρια το χρόνο στοιχίζει σε κάθε σταθμό η ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια», τόνισαν οι νομικοί παραστάτες των τηλεοπτικών σταθμών σημειώνοντας παράλληλα ότι η τιμή εκκίνησης είναι εξαιρετικά υψηλή και αναφέροντας πως την Κύπρο η απόκτηση μιάς άδειας κοστίζει μόλις 50 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα συζητήθηκε και η αίτηση εργαζομένων του MEGA που ζήτησαν να μην σταματήσει τη λειτουργία του το κανάλι καθώς η συνέχισή της συμβάλλει πέραν των άλλων και στην αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων της επιχείρησης.

Από την δική τους πλευρά οι νομικοί σύμβουλοι που εκπροσώπησαν το δημόσιο, υποστήριξαν ότι η τιμή εκκίνησης με βάση τα χρήματα που δόθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ, είναι συμφέρουσα και οι όροι για την καταβολή της διευκολύνουν τους υπερθεματιστές.

Σε ότι αφορά τη συνέχιση λειτουργίας του MEGA οι νομικοί σύμβουλοι του δημοσίου τάχθηκαν υπέρ της διακοπής της καθώς όπως είπαν δεν πήρε άδεια και δεν έλαβε μέρος καν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News