Η τραγωδία της Marfin που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Ελλάδα
Η τραγωδία της Marfin που συγκλόνισε το πανελλήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου του 2010, όταν κατά τη διάρκεια μαζικότατης διαδήλωσης κατά του πρώτου μνημονίου, στην Αθήνα, πυρπολείται από αγνώστους υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin, στην οδό Σταδίου.

Τρεις από τους εργαζόμενους (ανάμεσα στους οποίους και μία έγκυος γυναίκα), οι οποίοι βρίσκονταν εντός του κτηρίου, βρίσκουν τραγικό θάνατο. Οι δράστες παραμένουν ακόμη άγνωστοι στις Αρχές. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αθώωσε ομόφωνα έναν άνδρα, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο για την πυρπόληση της τράπεζας. Στον αντίποδα, πριν από πέντε χρόνια καταδικάστηκαν με αναστολή σε ποινές φυλάκισης τρία στελέχη της τράπεζας. Οι τρεις καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά και για σωματικές βλάβες σε βάρος 21 ακόμη υπαλλήλων της τράπεζας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι εν λόγω καταδικασθέντες «μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτηρίου». «Ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα, το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα», είχε πει ακόμη η εισαγγελέας της Έδρας.

Σαν σήμερα όμως πριν από πολλά χρόνια, πολλά είναι τα γεγονότα που σημάδεψαν την εγχώρια και παγκόσμια ιστορία.

Βίος και πολιτεία του Καρλ Μαρξ

Ήταν 5 Μαΐου του 1818 όταν γεννιέται στην πόλη Τρίερ της - τότε - Πρωσίας ένας από τους πιο σημαντικούς διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο λόγος για τον Καρλ Χάινριχ Μαρξ. Ο Μαρξ υπήρξε - μεταξύ άλλων - φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός, οικονομολόγος και δημοσιογράφος, και θεωρείται ως ο θεμελιωτής του κομμουνισμού. Ανέλυσε διεξοδικά την ιστορία με όρους ταξικής πάλης, στηριζόμενος στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των εργατών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους. Πίστευε ότι είναι νομοτελειακή η εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής, αταξικής κοινωνίας χωρίς την ύπαρξη κράτους, όπου η δικαιοσύνη θα πραγματώνεται «από τον καθένα, ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Στις 21 Φεβρουαρίου του 1848 εκδίδεται για πρώτη φορά το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” που συνέγραψε ο Μαρξ με τον Φρίντριχ Έγκελς. Ο Μαρξ υπήρξε βασικότατος παράγοντας στην ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς (Διεθνούς Εργατικής Ένωσης), η οποία αυτοδιαλύθηκε το 1872, μετά την ήττα της Παρισινής Κομμούνας. Το πιο σπουδαίο έργο του Μαρξ θεωρείται το “Κεφάλαιο”, ο πρώτος τόμος του οποίου εκδόθηκε το 1867. Πέθανε το 1883 στο Λονδίνο, όπου και ετάφη.

Ο θάνατος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

Τρία χρόνια μετά τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, στις 5 Μαΐου του 1821, φεύγει από τη ζωή ο Ναπολέων Βοναπάρτης, γνωστός ως Ναπολέων ο Α’, ή ως Μέγας Ναπολέων. Υπήρξε Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας της Γαλλίας. Θεωρείται στρατηγική αλλά και κυβερνητική μεγαλοφυΐα και άφησε ανεξίτηλα την προσωπική του σφραγίδα στο πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής του - και όχι μόνο.

Η κατεδάφιση του σταδίου της ΑΕΚ

Η 5η Μαΐου ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις στους φιλάθλους της ΑΕΚ, καθώς σαν σήμερα το 2003 ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης του ιστορικού γηπέδου της προσφυγικής ομάδας, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, οι εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι της Ένωσης ετοιμάζονται σιγά σιγά να δουν ξανά την αγαπημένη τους ομάδα να αγωνίζεται στη φυσική της έδρα: Όπως έχει ανακοινωθεί, η ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News