default-image

Με αγκάθια το νέο σχέδιο νόμου για απόκτηση διπλώματος οδήγησης

Ελλάδα
Με αγκάθια το νέο σχέδιο νόμου για απόκτηση διπλώματος οδήγησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ξεκινά με βασικά λάθη» ακόμα και να ψηφιστεί δεν πρόκειται να περάσει επισημαίνει.

«Θνησιγενές» το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων απόκτησης διπλώματος οδήγησης ή ανανέωσης αυτού, κρίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης,  δια στόματος του ΓΓ του Λευτέρη Μιχελάκη, που μίλησε στο Ράδιο 98,4.

 «Στόχος μας η δημιουργία ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού συστήματος, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και την καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών» λέει από την πλευρά του το υπουργείο, που περιμένει εντός 10ημέρου, όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους, ώστε  εντός του Μαΐου να προχωρήσει η ψήφιση και άμεση εφαρμογή του.

Στα σημεία αγκάθια για τον Πανελλήνιο Σύλλογο η προσωρινή παραχώρηση χρήσης των αυτοκινήτων και μηχανών των εκπαιδευτών στην Περιφερειακή Ενότητα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι υποψήφιοι των σχολών δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

Η ασφαλιστική κάλυψη των υποψήφιων οδηγών έναντι του κυρίου ή κατόχου των οχημάτων κι έναντι τρίτων λόγω σωματικής βλάβης, ή ζημιών σε πράγματα, περιλαμβανόμενης και της χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της πρακτικής τους εκπαίδευσης και εξέτασης τους. Η δε ασφαλιστική δαπάνη θα προσκομίζεται πριν την έναρξη της πρακτικής του εκπαίδευσης.

Αγκάθι επίσης το εδάφιο ότι οι ειδικές δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς των υποψηφίων θα διενεργούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή Πίστες Εκπαίδευσης και Εξέτασης Υποψηφίων Οδηγών όπου υπάρχουν, οι οποίοι βρίσκονται σε οικεία ή όμορη Περιφερειακή Ενότητα.

«Δεν φαίνεται να περπατά ένα τέτοιο νομοσχέδιο που ξεκινά με βασικά λάθη ακόμη κι αν ψηφιστεί» προσθέτει ο Λευτέρης Μιχελάκης στην πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου.

Όσον αφορά στο σύστημα συνοδευόμενης οδήγησης για νέους υποψηφίους ηλικίας 17 ετών, προβλέπεται η εκπαίδευση από εκπαιδευτή, η διεξαγωγή θεωρητικής εξέτασης, η χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη (από ενήλικα-έμπειρο που να μην έχει κανένα βαθμό ποινής στο point system) οδήγηση. 

Τέλος, οι εξεταστές (υπάλληλοι της περιφέρειας), όπως το νομοσχέδιο αναφέρει,  συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων μέχρι να εκπνεύσει η παράταση και να οριστεί η ισχύς του νέου συστήματος σε δεύτερο χρόνο με νέα υπουργική απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News