Τέλος οι Πανελλήνιες εξετάσεις! Με βαθμό απολυτηρίου θα γίνεται η εισαγωγή

Ελλάδα
Τέλος οι Πανελλήνιες εξετάσεις! Με βαθμό απολυτηρίου θα γίνεται η εισαγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε θα «κοπούν» οι Πανελλήνιες εξετάσεις & για ποιες σχολές θα συνεχιστούν λίγα χρόνια ακόμα;

Τέλος στις Πανελλήνιες έρχονται να βάλουν οι σταδιακές, αλλά ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια.

Η Γ’ Λυκείου ουσιαστικά θα εξελιχθεί σε ένα… προθάλαμο για τα Πανεπιστήμια, μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα, καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β’ Λυκείου.

Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, από το καλοκαίρι του 2020, ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή των υποψηφίων σε κάποιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Εξαίρεση, ωστόσο, για ένα διάστημα θα αποτελέσουν οι Ιατρικές, οι Νομικές Σχολές και τα Πολυτεχνεία, όπως τονίζει ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου λέει όχι στα μη κρατικά ΑΕΙ επικρίνοντας για «ιδεολογική εμμονή» τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του «νεοφιλελεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη». Την ίδια ώρα απαντά μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» στην Ιεραρχία για το ζήτημα των Θρησκευτικών ότι τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ξεκινά με το νέο σχολικό έτος η υλοποίηση των προτάσεων του υπουργείου για το Λύκειο, ο κ. Γαβρόγλου απαντά:

«Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β' Λυκείου και η Γ' Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους.

Παράλληλα θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση, επίσης, των διετών Προγραμμάτων Σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν στα Επαγγελματικά Λύκεια ώστε - χωρίς εξετάσεις - να εισάγονται σε αυτά τα Προγράμματα. Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι θα δημιουργηθούν διετή προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τα οποία θα συνδέονται με τα Επαγγελματικά Λύκεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News