Η γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα κινηματογραφιστή 

Ελλάδα
Η γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα κινηματογραφιστή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 27 Απριλίου του 1935, γεννιέται στην Αθήνα ο -κατά πολλούς- σπουδαιότερος Έλληνας σκηνοθέτης όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1966, οπότε και γύρισε την πρώτη του - μικρού μήκους - ταινία με τίτλο “Εκπομπή”. Το 1969 θα εκδώσει το περιοδικό “Σύγχρονος Κινηματογράφος” μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και τελικά το 1970 γυρίζει την πρώτη του ταινία με τίτλο “Αναπαράσταση”.

Ακολουθούν οι “Μέρες του ’36”, ο “Θίασος” και οι “Κυνηγοί”, ταινίες οι οποίες συναποτελούν την πρώτη τριλογία του Αγγελόπουλου. Με το “Θίασο” ο Αγγελόπουλος καθιερώνεται με εμφατικό τρόπο στο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό στερέωμα. Το 1980 ο Αγγελόπουλος γυρίζει τον “Μεγαλέξαντρο”, που θα τιμηθεί με το “Χρυσό Λέοντα” στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ το 1984 είναι η σειρά για το “Ταξίδι στα Κύθηρα”.

Ακολουθεί το 1986 ο “Μελισσοκόμος” με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και το “Τοπίο στην Ομίχλη”, που χάρισε στο σκηνοθέτη τον “Αργυρό Λέοντα” του Φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Μαστρογιάνι συνεργάζεται ξανά με τον Αγγελόπουλο στο “Μετέωρο βήμα του πελαργού”, όπου συμπρωταγωνιστεί με τη μεγάλη Ζαν Μορό.

Σημειώνεται ότι, κατά τα γυρίσματα της ταινίας στη Φλώρινα, ο εκεί Μητροπολίτης αφόρισε τον Αγγελόπουλο εξαιτίας του περιεχομένου της ταινίας! Το 1995 ο σκηνοθέτης θα γυρίζει το “Βλέμμα του Οδυσσέα” με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκε με το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

Τρία χρόνια μετά, ο Αγγελόπουλος θα κερδίσει το “Χρυσό Φοίνικα” των Καννών για την ταινία “Μια αιωνιότητα και μια μέρα”. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 2012, σε ηλικία 77 ετών. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Φαλήρου, νωρίτερα την ίδια ημέρα, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη όταν παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα στον περιφερειακό της Δραπετσώνας, στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας “Η άλλη θάλασσα”. 

1937: Ογδόντα ένα χρόνια χωρίς τον Αντόνιο Γκράμσι 

Ογδόντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός φιλόσοφος και πολιτικός επιστήμονας Αντόνιο Γκράμσι. Γεννήθηκε στη Σαρδηνία τον Ιανουάριο του 1891 και ήταν ο τέταρτος γιος μιας οικογένειας με επτά αγόρια.

Σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, όπου μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1913 γίνεται μέλος του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πολύ σύντομα αναδεικνύεται σε καθοδηγητικό στέλεχός του.

Το 1920 ο Γκράμσι καθοδηγεί τη μεγάλη απεργία των εργατών του Τορίνο και διατυπώνει το πολιτικό μανιφέστο για την ανανέωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ένα χρόνο μετά, στις 21 Ιανουαρίου του 1921, ιδρύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας. Η άνοδος των φασιστών του Μπενίτο Μουσολίνι έφερε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αποτέλεσμα οι ηγέτες του - μεταξύ των οποίων και ο Γκράμσι - να συλληφθούν.

Ο Γκράμσι καταδικάζεται σε 20ετή κάθειρξη και τα επόμενα χρόνια αφοσιώνεται στο συγγραφικό του έργο μέσα από τη φυλακή. Ωστόσο, η εύθραυστη υγεία του δεν τον άφησε να το ολοκληρώσει: Ο Αντόνιο Γκράμσι άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Απριλίου του 1937. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News