Ελλάδα

Τετ-α-τετ Γιούνκερ και Τσίπρα , «Τον Αύγουστο το τέλος του προγράμματος

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Γιούνκερ προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στα σκαλοπάτια του Μεγάρου.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «πετύχαμε να παραμείνουμε στο σκληρό πηρύνα της Ευρωζώνης» αλλά και να κάνουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μη γυρίσουμε πίσω».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί καθαρής εξόδος από το Μνημόνιο χωρίς την ανάγκη προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ζήτησε οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους .

«Πετυχαίνουμε κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%. Αυτό αποκαθιστά την αξιοπιστία και προδικάζει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ακόμη ότι «ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια μέτρα λιτότητας για να τονωθεί η ανάπτυξη».

Τόνισε ακόμη «Ζαν Κλωντ έχεις πει μια πολύ σημαντική κουβέντα. Εμείς οι Ευρωπαίοι ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί. Έχουμε μια ευκαιρία να πετύχουμε και να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη».

Γιούνκερ: Τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο

"Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές.

"Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι σαφής. Καμία προληπτική γραμμή", συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Πάντως λίγο πριν τη συνάντηση ο κ.Γιούνκερ είχε και μια απορία που διατύπωσε με χιούμορ λέγοντας για τη διακόσμηση του γραφείου στον Αλέξη Τσίπρα: "Πιστεύω ότι δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα".

Σχόλια