Ελλάδα

Οι νέες ταυτότητες… επί πληρωμή και οι αντιδράσεις

Έφτασε στην τελική ευθεία η έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, οι οποίες για να τις αποκτήσει ο Έλληνας πολίτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει στο αστυνομικό τμήμα από 8 έως 10 ευρώ, ένα εγχείρημα το οποίο κωλυσιεργεί υπό το φόβο αντιδράσεων εκκλησίας, αλλά και φορέων, καθώς πιθανώς και βουλευτών στην ύπαρξη του ενσωματωμένου μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία.

Τις επόμενες μέρες ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων αφού, όπως έγινε γνωστό χθες, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εστάλη απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Εθνικό Τυπογραφείο για την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και μετά τη δημοσίευσή του θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την έκδοσή τους.

Αν και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στο «Ραδιόφωνο 24/7» την περασμένη Τρίτη ο Νίκος Τόσκας, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019, ήδη καθορίστηκαν οι προδιαγραφές ασφαλείας που θα καλύπτουν και οι οποίες είναι ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας προς την Ε.Ε. από το 2001 που με απόφασή της καθόρισε τη μορφή των ταυτοτήτων των κρατών-μελών της και έπρεπε να είναι έτοιμες από το 2006.

Εντούτοις ο φόβος για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, άλλων φορέων και πιθανώς και βουλευτών στην ύπαρξη του ενσωματωμένου μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία είχε οδηγήσει στη συνέχιση της κωλυσιεργίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η Ελλάδα και η Ιταλία να είναι μέχρι πρόσφατα οι μοναδικές χώρες που δεν είχαν εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές επιταγές.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στη μη έκδοση των νέων ταυτοτήτων ήταν και η «καυτή πατάτα» της ταλαιπωρίας που θα υφίσταντο οι πολίτες μετά την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αφού θα υποχρεούνταν να ενημερώσουν για την αλλαγή της από την Εφορία και τις ΔΕΚΟ ως τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαδικασία που πιθανότατα δεν θα γλιτώσουν ούτε τώρα - αν και οι αλλαγές των στοιχείων σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά και μέσω ίντερνετ - ενώ παράλληλα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν στα αστυνομικά τμήματα από 8 ως 10 ευρώ (ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ακριβής τιμή) συν το ποσό για την έκδοση των δυο φωτογραφιών που απαιτούνται.

Όπως πάντως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το efsyn.gr, οι νέες ταυτότητες θα έχουν συνολικά επτά «ζώνες» ασφαλείας, από τις οποίες οι πέντε θα βρίσκονται στην εμπρόσθια όψη τους και οι υπόλοιπες στην οπίσθια, ενώ ενσωματωμένο θα είναι και το ειδικό τσιπ που θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή τη φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου, το ύψος του, στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου και ο τόπος έκδοσης της ταυτότητας, αλλά και σε ψηφιακή μορφή το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Οι πέντε «ζώνες» που θα υπάρχουν στην εμπρόσθια όψη είναι:

  • Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας
  • Ζώνη 2: Φύλο, επώνυμο, όνομα, ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια
  • Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, αριθμός πρόσβασης κάρτας, αρχή έκδοσης
  • Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου
  • Ζώνη 5: Φωτογραφία

Στην οπίσθια όψη θα είναι η έκτη «ζώνη» όπου θα υπάρχουν το όνομα του πατέρα του κατόχου, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ομάδα αίματος και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ενώ στην έβδομη θα υπάρχει η «Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/Machine Readable Zone-MRZ». Το ενσωματωμένο RFID τσιπ θα είναι στο πάνω μέρος της.

Σχόλια