Ελλάδα

Ξεκινούν οι επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Ξεκινούν από σήμερα οι επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αφορμή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και το οποίο προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης), μετά παό διαγωνισμό που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ξεκινούν από αύριο, με 3ωρη στάση εργασίας από τις 7 ως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης (Χαλκοκονδύλη).

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα το πάνε στα άκρα και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου η ΓΕΝΟΠ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές χαρακτηρίζοντας ως «εθνικό έγκλημα» την πώληση των μονάδων, αλλά και κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ.

 

Αναλυτικά η επιστολή των εργαζομένων:

Ως εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ,

θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το Εθνικό Έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με το κατατιθέμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, της αποεπένδυσης της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ (Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περεταίρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού).

Με αυτό το νομοσχέδιο εξειδικεύονται τα « Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη» του νόμου (ΦΕΚ 72/2017) που αφορά την «αποεπένδυση» της ΔΕΗ σε ποσοστό 40% της λιγνιτικής ισχύος της.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία δύο (2) εταιρειών με την απόσχιση παγίων από την ΔΕΗ:

Η πρώτη περιλαμβάνει την Μονάδα Μελίτη I ονομαστικής ισχύος 330 MW μαζί με την άδεια της Μελίτης II ονομαστικής ισχύος 450 MW και τα αντίστοιχα κοιτάσματα Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης.

Η δεύτερη περιλαμβάνει τις Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ονομαστικής ισχύος 300 MW εκάστη μαζί με τα αντίστοιχα Ορυχεία.

Απεργιακές κινήσεις

Κάθε πρωί μία (1) ώρα στάση εργασίας ανά ειδικότητα.

Πιστή τήρηση του πενθημέρου, δεν εργαζόμαστε Σάββατα, Κυριακές και αργίες, (Σαββατοκύριακα εργάζονται μόνο οι βάρδιες), πλην των επιφυλακών για αντιμετώπιση έκτακτων βλαβών.

Απαρέγκλιτη τήρηση του οκταώρου, δεν εργαζόμαστε υπερωριακά, καμία εκτός έδρας εργασία. (εξαίρεση γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης πχ βλάβες) και εφόσον υπάρχει έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής

Οι συνάδελφοι σε φυλακές (βάρδιες) τηρούν αυστηρά το οκτάωρο καθώς και την ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών.

Η φύλαξη των Σταθμών και Ορυχείων γίνεται αυστηρά από το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης.

Δεν συμμετέχουμε σε συνεργεία που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία, (συγκεκριμένα δεν επανδρώνονται από επικεφαλής αρχιτεχνίτη, εργοδηγό).

Δεν οδηγούμε και δεν επιβιβαζόμαστε σε υπηρεσιακά οχήματα εφόσον δεν οδηγούνται από οδηγό, (κάτοχο επαγγελματικής άδειας οδήγησης).

Κανένας χειρισμός μηχανήματος χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια.

Δεν εργάζεται ποτέ Τεχνίτης μόνος του σε υπό τάση στοιχεία. Αφορά συνεργεία Μέσης και χαμηλής τάσης στη Διανομή. Απαιτείται ένας εργοδηγός ή αρχιτεχνίτης και δύο τεχνίτες (Ν158/78).

Δεν εκτελεί χειρισμό Τεχνίτης μόνος του είτε σε δίκτυο χαμηλής τάσης είτε σε δίκτυο Μέσης τάσης . Η αντικατάσταση ασφαλειών σε Πίλλαρ – Μετρικές Διατάξεις θεωρούνται χειρισμοί υπό τάση.

Δεν απομονώνουμε σημειώματα για εργασία από συνεργεία εργολάβου αν δεν τηρούνται οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί και περιγράφονται στη σύμβαση Δικτύου Διανομής 171.

Μέτρα ασφαλείας:

α) Λειτουργία αντλιοστασίων.

β) Λειτουργία ιατρείων.

Σχόλια