Ελλάδα

«Άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών» ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Στο πλευρό της Ελλάδας αναφορικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης στέκεται ενεργά πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Στο κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για πάνω από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οι δύο νέοι Έλληνες στρατιωτικοί να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται.

Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ακόμη ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, καλεί τις τουρκικές αρχές να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Χουριέτ: Σκάνδαλο η απόφαση

Η εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει για απόφαση-σκάνδαλο και παρουσιάζει τους 8 αξιωματικούς ως μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας είναι «Από την Ελλάδα, απόφαση σκάνδαλο», και είναι η πρώτη είδηση.

Συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

 

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα αυτό την Τρίτη το βράδυ στην Ολομέλεια με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ευρωβουλευτές άσκησαν δριμεία κριτική εναντίον της Τουρκίας για το μη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ομιλητές από όλες τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ζήτησαν την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και την άμεση απελευθέρωση τους.

Σχόλια