Ελλάδα

Κλείδωσαν» και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές - Πότε θα γίνουν

Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019, και συγκεκριμένα στις 13 του μήνα θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Οι πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός αντίστοιχα, ξεκαθάρισαν στον υπουργό, στέλνοντας μήνυμα και προς την κυβέρνηση ότι δε θα παράσχουν πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες «εξπρές ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις».


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα.

«Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης. «Από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέρειες θα επιλέγονται - σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προετοιμάζεται - οι αντιπεριφεριάρχες και οι αντιδήμαρχοι», όπως είπε ο ίδιος.

Η συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μέσω αποδοκιμασιών των παρευρισκόμενων συνέδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ο υπουργός απαντώντας στα αίτημα της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα διεξαχθή διαβούλευση τόση όση θα χρειαστεί αλλά «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση».

Σημειώνεται εξάλλου, πως ανακοινώθηκε ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 26 Μαΐου 2019.

thecaller

Σχόλια