Προκαλεί ξανά η Τουρκία: «Τα Ίμια είναι δικά μας»

Ελλάδα
Προκαλεί ξανά η Τουρκία: «Τα Ίμια είναι δικά μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την Τρίτη κάθε ενδεχόμενο να «ανοίξει» τις συζητήσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γείτονος χώρας

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη αντικειμενικότητας, τονίζοντας πως «οι βράχοι των Ιμίων είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

Σημεία της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου:

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αναδειχθεί ως αρμόδιος διαιτητή και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης» όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

Η υποστήριξη που παρέχεται ως «εν λευκώ» από την ΕΕ με τα κράτη μέλη της σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.

Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ ενώ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια

Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, συνιστά μια σημαντική ανεπάρκεια».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Καλούμε την Τουρκία να συνέλθει

"Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας".

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι

«Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της», διεμήνυσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το περιστατικό με τουρκικά μαχητικά να ζητούν σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης, ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News