Ελλάδα

Εμμ. Μακρόν: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας, εάν απειληθεί από την Τουρκία

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα έκανε ξεκάθαρη την Τρίτη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην Ευρωβουλή σημειώνοντας πως η χώρα του θα είναι ανά πάσα στιγμή συμπαραστάτης κάθε κράτους μέλους όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του.

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, είπε πως η Γαλλία πιστεύει στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και υπογράμμισε πως η χώρα θα είναι ανά πάσα στιγμή συμπαραστάτης κάθε κράτους μέλους της Ένωσης όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του, κάτι που όπως τόνισε χαρακτηριστικά το ανέφερε και στη Μεγάλη Βρετανία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.

Η γαλλική θέση συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, αυτή η πολιτική είναι ακριβώς στην καρδιά της κοινής αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ζητώντας αντίθετα «την σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

«Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών... Ανήκω σε μία γενιά που δε γνώρισε τον πόλεμο και που είναι έτοιμη να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια να ξεχάσει αυτό που έζησαν οι πρόγονοί της», προειδοποίησε εμφατικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας περιέγραψε με σκοτεινά χρώματα την κατάστασης της ευρωπαϊκής ηπείρου με φόντο την άνοδο των λαϊκισμών και του αντιευρωπαϊκού αισθήματος σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μία μορφή ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου κάνει και πάλι την εμφάνισή του και οι εθνικοί μας εγωισμοί μας φαίνονται κάποιες φορές περισσότερο σημαντικοί από αυτά που μας ενώνουν απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν χειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές, εκτός από την πτέρυγα της άκρας δεξιάς.

 

Ευρωπαϊκή κυριαρχία

Η ομιλία του νεαρού προέδρου της Γαλλίας ήταν η πρώτη που εκφώνησε ο Εμανουέλ Μακρόν που επέλεξε τον Ύμνο στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι και ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γιορτάσει την εκλογική του νίκη πριν από έναν χρόνο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πρότεινε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σορβόννη, 80 πρωτοβουλίες για την «επανεκκίνηση της Ευρώπης», κυρίως για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, για την προώθηση του προγράμματος Erasmus και για την φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ.

Οι ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες έχουν μέχρι στιμγής φρενάρει από την πολιτική κρίση στην Γερμανία και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την Ουγγαρία, με το πολιτικό αδιέξοδο στη Ρώμη μετά τις εκλογές που έφεραν στις πρώτες θέσεις ευρωσκεπτικιστικές, λαϊκιστικές και αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και την επανεκλογή του Βίκτορ Ορμπάν στην Βουδαπέστη.

«Οφείλουμε να ακούσουμε την οργή των λαών της Ευρώπης. Αυτό που χρειάζονται δεν είναι δημαγωγία, αλλά ένα σχέδιο».

Ένα σχέδιο «για τη σθεναρή υπεράσπιση μίας πλήρους και ολοκληρωμένης κυριαρχίας της Ευρώπης». Και πρότεινε την φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ που θα τροφοδοτούσε τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες.

Η Γαλλία «είναι έτοιμη να αυξήσει τη συμβολή της» στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του προγράμματος που θα καλύπτει την περίοδο μετά το 2021, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν διευκρινίζοντας ότι για να γίνει αυτό «απαιτείται αναμόρφωση του ίδιου του προϋπολογισμού» , αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάργηση των «βρετανικών εκπτώσεων», που «δεν θα επιβιώσουν του Brexit».

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε επίσης το άνοιγμα της συζήτησης «για την αγορά του άνθρακα, προωθώντας την ιδέα της κατώτερης τιμής του άνθρακα και ενός «φόρου άνθρακα στα σύνορα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια