Ανάβει φωτιές η απλή αναλογική

Ελλάδα
Ανάβει φωτιές η απλή αναλογική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κύβος ερρίφθη! Παρά τις έντονες πολιτικές αλλά και αυτοδιοικητικές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή σκληρή επίθεση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τα κοινά “πυρά” του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του προέδρου της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω στην Αυτοδιοίκηση, αλλάζοντας άρδην το εκλογικό σύστημα και κατ' επέκταση και τον τρόπο πολιτικής λειτουργίας και διοίκησης των ΟΤΑ.

Το Μαξίμου όχι μόνο δεν κάνει πίσω στο θέμα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις αιρετές Περιφέρειες της χώρας, αλλά ίσα-ίσα εμφανίζεται ακόμα πιο αποφασισμένο. Για του λόγου το αληθές, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, δηλαδή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κατά την προαναγγελία που έκανε για την επικείμενη παρουσίαση του νέου “Καλλικράτη”, που θα λέγεται “Κλεισθένης”, ξεκαθάρισε ευθέως πως είναι ειλημμένη απόφαση να καθιερωθεί η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές του 2019!

Οι δηλώσεις Σκουρλέτη πυροδότησαν τη σκληρή αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των προέδρων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, η οποία συγκαλεί μάλιστα σήμερα έκτακτη συνέλευση για το συγκεκριμένο θέμα.

Εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων, με ενδιαφέρον και προβληματισμό παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και τις κινήσεις και οι δικοί μας αιρετοί εδώ στην Κρήτη.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Ν.Κ.”, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης δεν έκρυψαν τον προβληματισμό, την ανησυχία ή την εναντίωσή τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως έτσι όπως προωθείται ο “Κλεισθένης” και ακόμα περισσότερο η απλή αναλογική επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους για φαινόμενα ακυβερνησίας ή διάλυσης στους ΟΤΑ, καθώς επίσης κινδύνους και για παρασκηνιακές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μεταξύ των αυτοδιοικητικών που προσβλέπουν σε δημαρχιακούς ή περιφερειακούς θώκους!

Οι αυτοδιοικητικοί του νησιού θεωρούν πως ως γενική ιδέα δεν είναι λάθος να αλλάξει προς το αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα... Όχι όμως με τον τρόπο που προωθείται η ριζική αυτή αλλαγή, στο πόδι, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί αναγκαίες δικλίδες και η απαραίτητη αλλαγή του Κώδικα των Δήμων! Και επίσης τόσο άμεσα, από τις επόμενες κιόλας αυτοδιοικητικές εκλογές!

«Ως γενική ιδέα δεν είμαι αντίθετος σε ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα που θα εκφράζει καλύτερα τον πολίτη. Όχι όμως έτσι που προωθείται! Αυτή η μεθοδολογία που ακολουθείται δεν οδηγεί σε σοβαρές λύσεις. Ίσα-ίσα θα δημιουργήσει άλλα φαινόμενα και καταστάσεις στρεβλές και κατά την εκλογή και κατά τη λειτουργία των ΟΤΑ.

Ένα μόνο παράδειγμα: Θα ευνοήσει τις προσωπικές συναλλαγές των υποψηφίων μεταξύ α' και β’ Κυριακής των εκλογών. Και έχω την αίσθηση πως το κριτήριο με το οποίο προωθούνται οι αλλαγές δεν είναι το ιδεολογικό, δηλαδή της ανάπτυξης των συνεργασιών, αλλά το κριτήριο τού πώς θα μπούμε σε μεγαλύτερη έκταση πολιτικά μέσα σε Δήμους και Περιφέρειες», ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Αυτό που βλέπω είναι μια διάθεση να διαλυθεί το τελευταίο προπύργιο της δημόσιας διοίκησης που έχει απομείνει, δηλαδή οι ΟΤΑ!

Η απλή αναλογική πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί σε κεντρικό επίπεδο, όπου υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ διοίκησης και πολιτών. Ας εφαρμοστεί εκεί πρώτα. Ας γίνει εκεί κτήμα η λογική των συνεργασιών, της πολυφωνίας, ώστε να υπάρχει και ένα κρας τεστ.

Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την κυβέρνηση, αυτό με το οποίο θα έπρεπε να ασχολείται, είναι το πώς θα γίνουν πιο λειτουργικοί οι Δήμοι για να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα του πολίτη. Και όχι να ασχολούμαστε με το πώς θα αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα που είναι η τελευταία αναγκαιότητα. Αφήστε που είναι μάλλον προφανές ότι αυτή η τακτική είναι προπέτασμα καπνού για να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από τα ουσιώδη», υπογράμμισε σε καυστικό ύφος ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

«Απαιτείται πλέον να υπάρξει μια συγκεκριμένη, σφαιρική, στοχευμένη πρόταση-σχέδιο για την αναμόρφωση του “Καλλικράτη” και του εκλογικού συστήματος. Δεν μπορεί να ακούμε π.χ. για σαρωτική αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και την ίδια ώρα να μη γίνεται καμία κουβέντα για αλλαγή στον Κώδικα Δήμων που βασίζεται στο υπάρχον εκλογικό σύστημα!

Περιέργως πώς, εδώ έχουμε το εξής: Πρώτα προτάσσει η κυβέρνηση την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και μετά βάζει το πώς θα λειτουργούν οι Δήμοι! Λοιπόν συζήτηση σοβαρή έτσι δε γίνεται. Ας ασχοληθούμε επιτέλους με το κυρίαρχο, το πώς θα διορθώσουμε τις όποιες αδυναμίες του “Καλλικράτη” που έχουμε διαπιστώσει στην πράξη μετά από μια 8ετία πλέον εφαρμογής. Από εκεί και πέρα, για το θέμα της απλής αναλογικής θα ήταν θετικό ένα πιο αναλογικό σύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα αποτρέψουν την ακυβερνησία των ΟΤΑ ή τις περίεργες συναλλαγές», σχολίασε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

«Περιμένουμε να δούμε όλο το σχέδιο για το νέο “Καλλικράτη”, τον “Κλεισθένη”, στο χαρτί, ως σχέδιο νόμου. Να το μελετήσουμε, να το σταθμίσουμε.

Για το θέμα της απλής αναλογικής που ακούγεται εδώ και σχεδόν μια διετία, έχω να πω ότι δεν είναι πανάκεια όπως προτάσσεται. Δεν είναι όμως και ανάθεμα! Κάποια στιγμή θα πρέπει οι κοινωνίες να μάθουμε να λειτουργούμε πιο συνθετικά. Χρειάζεται όμως σχέδιο, μεθοδικότητα και όχι αγκυλώσεις... Δεν μπορεί π.χ. για χάρη της απλής αναλογικής να εγκλωβιστεί η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να πάμε σε καταστάσεις ακυβερνησίας, όπου ένας δήμαρχος θα είναι στο τιμόνι αλλά δε θα μπορεί να ασκεί διοίκηση», σημείωσε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση για τον “Κλεισθένη 1”

Σε κεντρικό επίπεδο, η ανακοίνωση Σκουρλέτη για την επικείμενη παρουσίαση του “Κλεισθένη 1”, του νέου αναθεωρημένου θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση. Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ανάβοντας νέες φωτιές σε κόμματα και αυτοδιοικητικούς, είναι ειλημμένη η απόφαση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Μέσα στις αλλαγές που προωθούνται προβλέπονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν σε αυτό που ονομάζουμε κυβερνησιμότητα. Βεβαίως η μεγαλύτερη πολιτική εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών και συνθέσεων, καθώς και η εγκατάλειψη των μονοπαραταξιακών λογικών. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος που προσφέρεται για την υιοθέτηση μιας τέτοιας λογικής λόγω του χαρακτήρα των προβλημάτων της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αντέκρουσε τις “βολές” της ΚΕΔΕ περί διαβούλευσης-εξπρές!

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγορεί πως «εργαλειοποιεί και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της», εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 να μη γίνουν με απλή αναλογική.

Σε δήλωσή του στο aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της. Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος είτε πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

Οι βολές του προέδρου της Ν.Δ. δεν έμειναν αναπάντητες από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ανταπάντησε στον κ. Μητσοτάκη: «Η νέα επίθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους»...

“Βολές” ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ

Πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών και της κυβέρνησης εξαπέλυσαν από κοινού, χθες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Οι δύο πρόεδροι, ενόψει του κοινού συνεδρίου που θα κάνουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες αύριο και μεθαύριο (18 και 19 Απριλίου), αναφέρθηκαν στο νομοσχέδιο του νέου “Καλλικράτη” και στην απουσία διαβούλευσης.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «προσβολή» τη στάση του υπουργείου προς το θεσμό, επισημαίνοντας ότι «άνθρωποι ενοχλούν την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να ξέρουν από Αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρύθμιση και όχι απλή αναλογική, «που τελικά θα φέρει απορρύθμιση στην κοινωνία, αφού έχει κομματικά οφέλη», δημιουργώντας - όπως είπε - «μια μειοψηφία κουμανταφόρων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News