Ελλάδα

«Κλειδώνει» ο Μπακογιάννης ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων;

Οι δημοτικές εκλογές αργούν, οι πολιτικές διεργασίες και οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις όμως «χτυπούν» κόκκινο.

Και όλα φυσικά αφορούν τις επιλογές που θα κάνουν τα μεγάλα κόμματα. Ίσως όχι και άδικα, αφού οι μεν «μνηστήρες» δείχνουν να είναι πολλοί, η δε πολιτική σημασία των αυτοδιοικητικών αναμένεται κομβική, είτε έχουν προηγηθεί είτε όχι εθνικές εκλογές. 

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα την τελευταία περίοδο, με τις πληροφορίες του thetoc.gr να αναφέρουν ότι πλέον έχει «κλειδώσει» για τον δήμο της Αθήνας η υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Στην Πειραιώς φαίνεται πως εκτίμησαν ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα καταφέρει να επαναφέρει στην δεξιά παράταξη έναν δήμο που παραδοσιακά αποτέλεσε πεδίο μεγάλων επιτυχιών του κόμματος. Το προφανές, βεβαίως, πρόβλημα μιας τέτοιας υποψηφιότητας -εφόσον τελικώς επιβεβαιωθεί- δεν είναι άλλο από την αίσθηση οικογενειοκρατίας που θα προκαλέσει.

Τροχοπέδη για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μπακογιάννη για το δήμο της Αθήνας αποτελεί και ο Γιώργος Πατούλης, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν δήμαρχος Αμαρουσίου που προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο έχει αποφασίσει να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο κ. Πατούλης έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, ενώ στις ομιλίες του προτάσσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρίσματα των κομμάτων, αλλά «η στήριξη των πολιτών».

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τον συγκεκριμένο δήμο και στο Κίνημα Αλλαγής. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι πρότινος ο Σταύρος Θεοδωράκης επιθυμούσε διακαώς να πάρει το χρίσμα του Κινήματος για τον δήμο της Αθήνας. Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό εάν ο επικεφαλής του Ποταμιού διατηρεί ακόμη τη συγκεκριμένη επιθυμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει επιχειρήσει να διαψεύσει αρκετές φορές τα σχετικά σενάρια. Η πρώτη ήταν στις 9 Δεκεμβρίου του 2017, όταν με ανάρτησή του στο twitter είχε τονίσει: «Συγκρατηθείτε παιδιά. Ούτε έχω σκεφθεί, ούτε βέβαια έχω συζητήσει με κανέναν το ενδεχόμενο να διεκδικήσω οποιαδήποτε Δημαρχία.  Έχω πολλά ακόμα να κάνω στο Ποτάμι. Και μόλις χθες δημιουργήσαμε ένα καινούργιο Κίνημα». Ενώ η δεύτερη ήρθε την.. πρωταπριλιά, πάλι με ανάρτηση στο twitter: «Τον προηγούμενο μήνα “κατέβαινα” για δήμαρχος με την υποστήριξη της ΝΔ. Σήμερα κάποιοι με εμφανίζουν να “κατεβαίνω” για δήμαρχος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κατασταλάξετε παιδιά πείτε μου να ράψω το κατάλληλο (χρωματικά) κουστούμι. Καλό μήνα».

Αδιευκρίνιστο προς ώρας παραμένει το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον συγκεκριμένο δήμο. Σημειώνεται ότι παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ καλές επιδόσεις στον δήμο της Αθήνας. Αρκεί κανείς να ανακαλέσει στη μνήμη του τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 2005 αλλά και την ιδιαίτερα επιτυχημένη υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά πιο πρόσφατα. Ίδωμεν…

Σχόλια