Νεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος του Mirage 2000-5

Ελλάδα
Νεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος του Mirage 2000-5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πιλότος του Mirage 2000-5 που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Ημέρα πένθους η σημερινή γι ατην Πολεμική Αεροπορία, καθώς οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούν το χειριστή του μοιραίου αεροσκάφους. 

Την είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μέσω ενός tweet όπου γράφει «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Το μαχητικό είχε απογειωθεί με ένα ακόμα αεροσκάφος ίδιου τύπου από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου προκειμένου να προβεί σε αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Τουρκικά μαχητικά είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών και είχαν μπει στον ελληνικό εναέριο χώρο. Τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία βρίσκονταν στη βάση της Σκύρου επειδή ήταν ήδη «σε κατάσταση ετοιμότητας» έσπευσαν για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η αναχαίτιση είχε ολοκληρωθεί και ο σχηματισμός με τα δύο ελληνικά μαχητικά κατευθύνονταν προς τη βάση της Σκύρου. Στις 12:15 το μεσημέρι δόθηκε το τελευταίο στίγμα του μοιραίου αεροσκάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ο πιλότος του Νο 2 αεροπλάνου του σχηματισμού, λίγο πριν την προσγείωση τους στη βάση τους, ανέφερε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι έχασε από το οπτικό του πεδίο το αεροπλάνο Νο 1 του σχηματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεκρός πλέον πιλότος ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού που προέβη σε αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός και μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στήθηκε για τον εντοπισμό του χειριστή του μοιραίου αεροσκάφους.

Η φρεγάτα "Ψαρά" έπλευσε προς την περιοχή, ενώ δύο στρατιωτικά S70Β κατευθύνθηκαν επίσης προς το σημείο πτώσης. Επιπλέον super puma απογειώθηκε από τα Μέγαρα Αττικής με άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Οι Ομάδες κατευθύνθηκαν προς στο αεροδρόμιο της Σκύρου από όπου με πλωτό μέσο μετέβησαν στο σημείο πτώσης του Mirage, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, ώστε να διεξάγουν άμεσα υποθαλάσσιες έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι "κλείνει" σχεδόν ένας χρόνος από την πτώση ενός Mirage 2000 στις Σποράδες. Ο χειριστής -τότε- εγκατέλειψε με ασφάλεια το αεροσκάφος χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει η ζωή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News